Sindikalno-poslovodne delegacije pedesetak preduzeća u restrukturiranju danas i sutra imaju zakazane razgovore u Agenciji za privatizaciju, gde će svaka od firmi imati na raspolaganju pola sata za razgovor o modelu privatizacije. Položaj više od 30 tih fabrika predviđeno je da se reši stečajem, a za 15 prodajom imovine, sa čim se ne slažu ni sindikati ni poslovodstva. Jedan od argumenata je da bi se hiljade radnika našle na ulici.


Među firmama predviđenih za stečaj su pojedine proizvodne celine Goše iz Smederevske Palanke, Metal sistemi iz Kragujevca, fabrika Kočiona tehnika koja posluje u sastavu Prve petoletke iz Trstenika, MIN vagonk iz Niša, Zastavine firme za proizvodnju rezervnih i auto – delova… Prodaja imovine predviđena je u kragujevačkom „21. oktobru“, Kablovima iz Jagodine, Zastavi specijalnim vozilima u Somboru i drugim preduzećima.

– Smatramo da mnoge od fabrika sa te liste mogu da imaju perspektivu. MIN Vagonka, na primer, jedino je preduzeće u Srbiji za remont lokomotiva, Kočiona tehnika Prve petoletke sa nekoliko stotina radnika, svojevremeno je sarađivala i sa vodećim svetskim kompanijama za proizvodnju aviona, kragujevački „21. oktobar“ sarađuje sa Gorenjem … Očekujem da se tokom ovih razgovora prihvate argumentovani zahtevi – rekao je našem listu predsednik Saveza sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović, napominjući da su, prema dogovoru sa premijerom Aleksandrom Vučićem i ministrom Dušanom Vujovićem, predstavnici tog sindikata i UGS „Nezavisnost“, kao i poslovodstva preduzeća uključeni u rad radne grupe Ministarstva privrede koja će konačno odrediti model privatizacije.

I Savez samostalnih sindikata u Kragujevcu saopštio je da najave da će se položaj preduzeća u restrukturiranju najčešće rešavati kroz stečaj, odišu neiskustvom i nerazumevanjem problema. Državni činovnici, ističu u SSS-u, jednostavnim sagledavanjem dugovanja preduzeća i vrednošću njihovog kapitala, odlučuju o tome da li će neka fabrika postojati ili će, njihovim nestankom, biti odbačen trud više generacija koje su stvarale te fabrike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari