Rafinerija nafte Pančevo zbog remonta obustavlja rad do 17.aprila 1Foto: Kompanija NIS

Danas počinje planski remont u Rafineriji nafte Pančevo. Tokom obustave rada postrojenja, tržište će biti uredno snabdeveno svim vrstama naftnih derivata, zahvaljujući povećanju obima proizvodnje u prethodnim mesecima, prenosi portal Energija Balkana.

Nadležni u Naftnoj industriji Srbije istakli su za taj portal da su obezbeđene dovoljne količine zaliha za vreme trajanja remonta.

U periodu od 29. februara do 17. aprila biće izvedeni planski remontni i investicioni radovi na većini procesnih postrojenja, koji će omogućiti unapređenje proizvodnih procesa, kao i povećanje pouzdanosti rada postrojenja u prerađivačkom kompleksu NIS-a.

Reč je o najvećem po obimu i kompleksnosti kapitalnom remontu u istoriji pančevačke rafinerije, a vrednost radova i investicija u razvoj procenjuje se na 95 miliona evra, preciziraju iz NIS-a.

O koliko obimnim radovima je reč pokazuje podatak da će na radovima, uz zaposlene u rafineriji, biti angažovano više od 2.000 zaposlenih u firmama, eksternim izvođačima.

Remontom je planirana realizacija više od 10 investicionih projekata, kao i značajnog broja projekata investicionog održavanja.

Remontne aktivnosti uključuju obavljanje pregleda i ispitivanje opreme pod pritiskom, što je predviđeno zakonskom regulativom Republike Srbije.

Podsećanja radi, Danas je prošle sedmice najavio da će u Rafineriji nafte Pančevo ove godine biti urađen kapitalni remont.

Stručna javnost smatra da je upravo to razlog zbog čega je planirano da uvoz goriva u Srbiju bude veći za 22 odsto nego prošle godine.

Naime, pančevačka Rafinerija nafte u vlasništvu Naftne industrije Srbije je jedina u zemlji i ne postoji druga koja bi mogla da proizvodi nedostajuće količine goriva što automatski znači, navodi struka, da će uvoz morati da se poveća kako bi se obezbedilo kontiuirano snabdevanje potrošača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari