Rast BDP 4,8 odsto 1Foto: Ivan Prole/FreeImages

Realni rast bruto domaćeg proizvoda u drugom kvartalu 2018. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio je 4,8 odsto, objavio je juče republički zavod za statistiku.

Navodi se da desezonirana serija podataka pokazuje rast BDP-a u drugom kvartalu ove godine od 0,8 odsto u odnosu na prethodni kvartal. Posmatrano po delatnostima, u drugom kvartalu 2018. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, značajan realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru građevinarstva, 22,9 odsto, zatim u poljoprivredi 14,8 odsto i sektoru informisanja i komunikacija, 5,9 procenta.

Realni rast zabeležen je kod svih agregata: izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava uvećani su za 3,1 odsto, za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima za 2,8 odsto, za finalnu potrošnju države 5,3 procenta, bruto investicije u osnovne fondove 12,1 odsto. Izvoz robe i usluga porastao je za 7,1 odsto ali i uvoz za 9,2 odsto, pa je deficit u spoljnotrgovinskoj razmeni uvećan za 28,5 odsto ili izraženo u evrima, za 2,9 milijardi evra smo više roba i usluga kupili nego što smo ih izvezli.

Industrijska proizvodnja u prvom polugodištu veća je za 3,7 odsto u odnosu na isti period lane, promet robe u trgovini na malo veći je u tekućim cenama za 5,6 odsto, a u stalnim cenama za 3,4 odsto dok je stopa nezaposlenosti u drugom kvartalu iznosila 11,9 odsto. Broj zaposlenih u tom periodu dostigao je 2.896.800, a broj nezaposlenih 391.600. Stopa neformalne zaposlenosti na nivou svih delatnosti iznosila je 21 odsto, pri čemu gotovo 60 odsto neformalnog sektora čini zaposlenost u poljoprivrednim delatnostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari