Rast prometa najveći u rudarstvu 1Foto: FoNet/Božidar Petrović

Promet u industriji u septembru ove godine bio je veći za 26,4 odsto u odnosu na septembar prošle godine, dok je u odnosu na prosek cele 2020. veći za 42,5 odsto, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Posmatrano po sektorima, u septembru ove u odnosu na septembar 2020, u rudarstvu je zabeležen rast prometa u industriji od čak 195,3 odsto, a u sektoru prerađivačke industrije rast je bio 24,6 odsto.

Ako se gleda po tržištima, u istom periodu promet u industriji na domaćem tržištu zabeležio je rast od 27,6 odsto, a na inostranom nešto malo manje – 25 odsto.

RZS je danas objavio i da su cene reprodukcionog materijala, sredstava rada i usluga u poljoprivredi u trećem kvartalu ove godine, u odnosu na isti kvartal prošle, povećane za 16,7 odsto.

Najveći uticaj na rast cena u ovom periodu zabeležen je, navode u RZS, kod mineralnih đubriva (37,8 odsto) i hrane za životinje (28,6 odsto). Cene su se u poslednja tri meseca u odnosu na prethodni kvartal povećale za 1,7 odsto.

Za to vreme najviše su skočile cene mineralnih đubriva (9,2 odsto), mašina u poljoprivredi (4,8 odsto) i održavanja objekata (4,4 odsto).

Jedina stavka koja je u trećem kvartalu bila jeftinija jeste seme, cena semena je bila niža za više od 15 odsto u odnosu na prošlogodišnji prosek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari