Ratari ponovo dobili spor protiv Tenisa 1Banatske njive pod pšenicom 2020. godine Foto: M.P.

Upravni sud u Novom Sadu ponovo je dao za pravo banatskim ratarima, koji su drugi put tužili Pokrajinski sekretarijat za dodelu zemljišta u Zrenjaninu na 30 godina firmama Tenis i Food planet.

Reč je o preko 3.000 hektara najboljih oranica državnog poljoprivrednog zemljišta, u nekoliko katastarskih opština na području Zrenjanina. Donetim rešenjem Upravnog suda preporučuje se Pokrajinskom sekretariju za poljoprivredu ponovno odlučivanje o dodeli zemljišta investitorima kao i odlučivanje o žalbi Saveza udruženja poljoprivrednika Banata na istu.

-Doneta je identična presuda kao i prošli put. Zadovoljni smo odlukom suda jer smo dobili spor protiv Tenisa i Food planeta. Sada je na redu Pokrajinski sekretarijat da postupi po preporuci suda i na osnovu naše žalbe. Ukoliko ne postupe po našoj žalbi, mi ćemo i treći put tužiti ovaj organ i u tom slučaju Upravni sud će naložiti izvršenje svojih odluka – objašnjava za Danas Dragan Kleut, predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata i koordinator odbora za poljoprivredu Skupštine slobodne Srbije.

Upravni sud u Novom Sadu presudio je da je odluka o dodeli zemljišta od 2.400 hektara u Zrenjaninu firmi Tenis na 30 godina suprotna zakonu i da nisu poštovani kriterijumi konkursa za dodelu zemljišta u zakup na 30 godina. Kako je navedeno, sud je uvažio kritike Saveza udruženja poljoprivrednika Banata da firma „Tenis Invest“ d.o.o. nema prepoznatljivost na tržištu, reference i kapacitete za realizaciju ovakvih investicionih projekata, kao i da joj je sedište van teritorije jedinica lokalne samouprave u kojoj se zemljište dodeljuje. Uvažena je i kritika ratara da firma Food planet, kojoj je bilo namenjeno 900 hetara u Zrenjaninu, ne ispunjava ni jedan potreban uslov. Troškove spora od 700.000 dinara platiće Pokrajinski sekretarijat poljoprivredu, kao i prošli put kada je izgubio spor.

Ko koristi tu zemlju ?

Iako uspešno biju bitke na sudu, banatski ratari do ovog zemljišta koje su godinama obrađivali sada ne uspevaju nikako da dođu. Prema dostupnim podacima lokalne samouprave u Zrenjaninu, glavni oblik zakupa sada je davanje državne zemlje po pravu prečeg zakupa za stočare a na spisku onih koji zemlju koriste na taj način nalaze se veće firne i uticajni pojedinci. Tako PKB Imes, koji je u stečaju, na osnovu prava prečeg zakupa koje imaju stočari dobio je na raspolaganje 2.256 hektara. Njive namenjene Tenisu, oko 500 hektara, dobila je i firma Ćorić agrar iz Bašaida, a na desetogodišnji zakup 1430 hektara oranice je dobila i zrenjaninska firma Mio mar agrar, jedan od suvlasnika firme Food planet koja je prvobitnim planom dugogodišnjeg zakupa trebala da dobila 900 hektara.

-Odlukama Pokrajinskog sekretarijata i komisije za dodelu zemljišta investitorima direktno se oduzima ogromna površina zemljišta domaćim poljoprivrednicima koji rade to zemljište decenijama i žive od njega, veli on dodajući da nigde, ni u najrazvijenijim poljoprivrednim zemljama Evropske unije nije dozvoljeno da pojedinac, bilo poljoprivrednik, bilo firma, obrađuje tako veliki broj hektara kao što je kod nas slučaj. Posedi su ograničeni upravo zbog toga što se vodi računa i o zemljištu kao najvažnijem resursu, i o poljoprivrednicima i njihovim porodicama, i o ruralnim sredinama – upozorava Kleut.

„Tenisov“ zakon

Zakon o poljoprivrednom zemljištu, kojim je omogućeno izdavanje državnih njiva u dugoročni zakup investitorima, poljoprivrednici nazivaju Tenisov zakon. Donet je na poslednjem zasedanju parlamenta u 2015.

Godini a reakcija na njega su bili protesti poljoprivrednika koji su poručili da bi njegove odredbe, pogotova ova po kojoj se domaćim i stranim investitorima daje 30 odsto poljoprivrednog zemljišta u opštini u zakup na 30 godina, mogle biti pogubne za poljoprivredu i poljoprivrednike.

Upozoravano je na to da zakon nije pisan za poljoprivrednike već za nemačku kompaniju „Tenis“ i domaće tajkune. Šest godina kasnije, ratari su se suočili sa gubitkom prihoda i nedostatkom zemlje koju mogu da obrađuju. Kako kažu, već godinama imaju problem sa zakupom državnog poljoprivrednog zemljišta koje se, najčešće, daje privilegovanim pojedincima.

-Ponovo imamo veliki problem da do zemljišta u Zrenjaninu dođemo jer naša komisija za dodelu državnog poljoprivrednog zemljišta radi sve da ga običan poljoprivrednik ne dobije. Najnoviji primer je davanje državnih oranica po prioritetu stočarima, odluka je doneta 31. decembra a objavljena na sajtu grada 16. januara kada je već istekao rok za žalbe što je protivno zakonu. U većini katastarskih opština nije ostao ni hektar obradive zemlje, sve je dato po proritetu stočarima, samo da ratarima ništa ne ostane iako zakon izričito propisuje da 50 odsto zemljišta mora biti za ratarstvo. Zemlju su dobile i osnovne škole „Njegoš“ u Zrenjaninu i škola u Elemiru, koje se svakako ne bave poljoprivredom i jasno je da će ta zemlja nekome biti izdata iako su je besplatno dobili – objašnjava Dragan Kleut, presednika Saveza udruženja poljoprivrednika Banata i koordinator odbora za poljoprivredu Skupštine slobodne Srbije.

Prema njegovim rečima, oranice namenjene Tenisu još uvek se izdaju na godinu dana jer se čeka ishod sudskog spora ali su i one namenjene odabranim pojedincima a ne običnom seljaku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari