Rauhu za 30 radnika država dala 2,2 miliona evra

Austrijski proizvođač sokova dobio subvenciju od 73.000 evra po svakom zaposlenom

Ostavite komentar


  1. Neki dan mi pao šaka sok pomenute fabrike i kad sam video da na pakovanju pise max 3% vocnog nektara vratio sam ga nazad, pa se sad setih firme kad sam procitao vest… Btw da li moze manje procenata voca posto je 3% na nivou statisticke greske i da li je 3% po zakonu uopste, secam se da sam procitao da ce morati da bude min 50%.

    1. Kvalitet „soka“ vidite po mestu na polici u marketu: Na najvisim policama su najkvalitetniji, a pri podu su oni koji su dobijeni iz „tableta“ (setite se gde ste videli Rauch).

    2. u Koceljevi vlada neko iz vlasti i par fabrika je otvoreno i zaposleni ljudi e sad koliko nas je to kostalo i kosta za vlast nije bitno.
      Inace i ja sam razocarana koliko malo voca ima u rauh soskovima a imaju lepu reklamu na tv kao da je samo voce u soku!

  2. Samo napred ovo je cisto samounistenje.Postoji li to jos u nekoj drzavi sveta.Kakva je to pamet.Jeli to treba podrzavati i reci bravo to je uspeh.Strasno.

  3. Poznavajući AV ova investicija je data isključivo da se umanji uticaj demokrata u tom kraju.

  4. „Rauhu za 30 radnika država dala 2,2 miliona evra.“
    iliti 73.333.33 evra po radniku.
    Prosecna BRUTO plata radnika je 600 evra.
    Znaci sa tim novcem ova firma ima besplatno (dzaba) 30 radnika u periodu od preko 10 godina (bruto iznos).
    Od cega se drzava namiri?
    Od prihoda na promet firme? pdv? dobit? U kojem vremenskom periodu?
    Ima li neko ko moze da iznese racunicu isplativosti?

  5. Jedan domaći mali proizvođač , ne znam mu ime , je pre par godina na svetskom takmičenju dobio prvu nagradu za najbolji sok na svetu . Sok je bio od malina i nikada se više nije čulo za tog proizvođača . Ali zato svake godine gledamo kako se ucenjuju proizvođači malina sa sramno niskom otkupnom cenom. Umesto da malina i proizvodi od nje postanu Srbski brend. Takođe uništavanjem ,,Srbijanke“ ceo Valjevski kraj je opusteo. Umesto da je država uložila u ovaj najkišovitiji deo Srbije i zadržala stanovništvo.

  6. Necu da ulazim u namere nasih privrednih „gurua“ ali, nije mi jasno da firme iz ovih „mnogodemokratskih“ drzava, gde se „zna red“ , ovde u Srbiji ne placaju srpske radnike makar polovine od plata koje daju radnicima u nemackoj ili Austriji? Sta je po sredi? Veliko postenje ili licemerje zapada?

    1. Čista računica. Zašto bi neko selio proizvodnju u drugu državu i tamo plaćao radnu snagu kao kod kuće?
      Investicija plus radna snaga i produktivnost = povraćaj investicije u narednih 5 godina. Sve posle 5 godina je profit koji mora investitor da ima jer inače propada. Ukoliko se posle 5-6 godina promeni situacija u državi u kojoj se investira (povećanje plata, povećanje poreza, politička nestabilnost….) onda se sve to ostavlja (nepremičnina proda) i seli se proizvodnja sa opremom u neku drugu državu.

      1. Tacno je, to je „najcistija“ racunica. Kako se ona zove? Neokolonijalizam? Ne, to je isuvise bezazlen termin za ovaj nacin poslovanja. To je robovlasnistvo, koje se na velika vrata vraca u 20 i 21. Veku. Mi smo prinudjeni da placamo strane robovlasnike da dodju u nasu zemlju, kako bi mogli da nas eksploatisu odnosno, da radimo „za dzabaka“. Kakvih 5 godina gospodine. Pa oni ako ne povrate investicije za godinu-dve ne bi dolazili ni po koju cenu. Vi ste, kao i vecina, spremni da otrcavate sebe, svoju drzavu i svoj narod i da idealizujete zapadne krvopije, koji se od nas razlikuju samo po nacinu na koji eksploatisu. U poredjenju sa njima mi smo u prevarama i lopovluku jos u doba manufakture.

    2. Staro, dobro i uvrezeno pravilo, za sva nasa nepocinstva, zloupotreba, marifetluka, nedela okriviti nekog drugog? Nije postenje ili pak licemerje zapada vec nas izvitoperen mentalitet i uobrazilja da smo najposteniji, najbolji i nebeski a Obezbozeni narod!!!

      1. Dok je takvih poput Vas, nama nema spasa. Pripadate neskrivenim autosovinistima i onima koji uzivaju da samonipodastavaju sebe jer, o sebi imaju najgore misljenje. To je dijagnoza od koje nema leka. Vi krivite nase licemerje, nas izvitopereni mentalitet i uobrazilju da smo najposteniji i nebeski narod, sasvim sam siguran, izuzimajuci sebe, zar ne? Ustvari, ubedjen sam u to. Samo ne znam kako bi se to nazvalo licemerjem ili postoji neki prikladniji izraz? Zar zaista mislite da smo sistematski unistavani poslednjih tridesetak godina pocev od embarga, potom sankcija, satanizacije i bombardovanja kada je unisten najveci deo privrednih objekata Srbije, tek onako? Zar vam cinjenica, da nas danas kupuju za 250 evra, kao odrano svinjce, ne govori da je nesto drugo u pitanju? Blago Vama. Vase je carstvo nebesko.

  7. Pa bolje da su dali ljudima po 20000€ na ruke da samo pocnu neki posao…

  8. A u Evropi ovakvo subvencionisanje nije dozvoljeno. Eto zasto ovakvu politiku i vlast u Srbiji podrzavaju

  9. Vi stvarno mislite da je Rauh dobio svih 2,2 miliona evra? Formalno svakako jeste, ali neko stvarno misli da nije bilo baš nijednog „iberlaufa“ kojim je solidan deo tih para iscurio u neke domaće džepove?
    Ovo je Srbija i potpuno je apsurdno i zamisliti da će neko te tako da strancu gurne milion ili dva evra, a da niko domaći nema barem vajdice od tih para?! Ne, takve stvari se ne događaju u IMT (ima l’mene tu?) Srbiji!

    1. Evo ga jedan od onih koji apriori veruje u postenje zapadnih „zakonitih lopovcina“, i jos „apriorije“ veruje u nepostenje svojih sunarodnika, da ne kazem komsija. Tipicna srpska „pamet i pronicljivpost“. Valjda se polazi od sebe pa se misli, „kad sam ja ovakva lopovcina, kakvi li su ovi koji daju milione“?! Evo zakljucka koji se namece posle Vase neverovatno pametne ideje? Siroti Zapad, i zapadnoevropske firme, su jako postene ali im nase nepostenje ne dozvoljava da budu posteni?! Sta reci a ne zaplakati ili cupati kosu od tuge i jada?

      1. U mom prethodnom komentaru, ni kad sam ga pisao, a ni kad ga pronovo pročitam, čak i više puta, nigde ne vidim da se pominje nekakvo „poštenje zapadnih lopovčina“.
        Ako ste to vi negde videli (a očigledno jeste, inače ne biste to pominjali zar ne?) molio bih da mi to pokažete. Izgleda čak i da znate bolje od mene u šta ja verujem ili ne verujem…
        Ali kad smo već kod replika na komentare, u vašem prethodnom komentaru, postavili ste jedno neverovatno glupo pitanje: „zašto zapadni poslodavci u Srbiji ne plaćaju srpske radnike makar polovinu od plata koje daju radnicima u Nemačkoj ili Austriji?“
        Da li vi uopšte znate kako funkcioniše privreda i ekonomija?! Očigledno ne znate i nije vam jasno da je za poslodavca plata radnika trošak, koji će on, kao i sve ostale troškove, prirodno pokušavati da minimizuje koliko god može. Koji će mu biti minimum ispod koga, ne da neće, nego ne može da ide? Onoliko koliko mu to nameće okruženje, odnosno uslovi na tržištu i zakonodavstvo. Ako mu u Nemačkoj okruženje i država ne dozvoljavaju da plati čoveka ispod, recimo, 2.000 evra, a u Srbiji može slobodno ne više od 250, ne krivite poslodavca, nego Srbiju! Poslodavac se samo ponaša racionalno i gleda svoj interes. Nije to stvar ničijeg „poštenja“, ni velikodušnosti, nego računice i uslova na tržištu. Ali da bismo to razumeli, prvo bismo morali da se otresemo navika iz samoupravljanja i socijalizma…

        1. Gospodine, Vi ekonomiju shvatate isto kao sto su ekonomiju razumeli Ali Baba i njegovih 40 razbojnika?! Znam sta ulazi u cenu jednog proizvoda i znam da je cena radne snage u tom proizvodi najznacajniji deo. Medjutim, siguran sam, da „Rauh“, svoje proizvode proizvedene u Srbiji, gde sirovine i radnu snagu, kao i sve ostale zakonske obaveze placa ekstremno nize nego u nego u Nemackoj, svoje sokove u Srbiji ne prodaje jeftinije nego sto ih prodaje po nemackim marketima. Zapravo znam jer sam jedan deo zivota proveo tamo. Sta se iz toga moze zakljuciti? Da se ovde beskrupulozno vrsi eksploatacija radne snage i da se odavde izvlaci enormni profit, koji je ravan tipicnoj pljacki. Zar Vam takvo ponasanje kompanija iz drzava u kojima se „zna red“ i, u kojima se „postuje zakon“, nije malo licemerno? Gde je onaj osecaj za meru i socijalu o cemu ovde u Srbiji glagolja svaka polupismena susa ciji je najveci san da bude „gastarbajter“? Znam ja sta je kapitalizam, znam ja koliko su strane firme postene i koliko im je do postovanja nekih prava radnika stalo. Znam i da smo mi sracunato stavljeni u ovakav polozaj, u kome nemamo izbora odnosno, da smo prinudjeni da ih molimo da dodju da nas eksploatisu. Zar bi nam radili sve ono sto su nam radili prethodnih tridesetak godina, od sankcija, satanizovanja i bombardovanja u kome su nam unistili materijalnu bazu nase zemlje, da su hteli da budemo nesto drugo, osim, ekonomskog roblja? Gospodine, znam ja kako funkcionise i sta je privreda ali isto tako znam sta je surova, sirova i beskrupulozna eksploatacija. Ono „glupo pitanje“, koje Vi niste razumeli predstavlja kljuc uspeha zapadne privrede. Pitanje nije glupo vec je to Vase shvatanje, koje je kreirano pod velikim uticajem neznanja kombinovanog sa „stokholmskim sindromom“.

          1. @ Markdun Drajksun:
            ————————-
            Kao prvo, kada ostavaljam svoje komentare, ne mislim da ce njih citati ljudi, koji nisu sposobni da zadrze paznju duze od jednog minuta i napisu nesto vise od proste ili, prosto prosirene recenice. Ljudima kojima su „deset sa lukom“ na vrhu lestvice svih vrednosti, tesko je da ulaze u ovakve „priglupe“ diskusije i razglabanja. Moram da Vam se izvinim, trebao sam da stavim upozorenje da moji komentari nisu za one koji imaju slabu „licnu“.

  10. A što lepo država ne zapoškljava tim novcem direktno radnike, bez raznoraznih posrednika i hohštaplera iz inostranstva? Jeftinije je da plate direktno radnike a ne da plaćaju strancima a da oni daju deo za plate a deo uzmu za sebe kao ekstra zaradu.

    1. To se je pokazalo kao odličan scenarij za propadanje firme. Razmislite, direktor i rukovodeći kadar postavlja država, a taj rukovodeći kadar zapošljava po partijskoj i rodbinskoj liniji. Većina rukovodećeg kadra i radnika nije sposobna za taj posao i sa tim dolazimo do negativnih brojki u poslovanju firme. Uostalom, to je već više puta viđeno. Samo se prisetite koliko državnih firmi u stečaju je bilo prodanih u poslednjih 10 godina.

  11. Čisto pranje para. Najmanje pola subvencije treba da legne na neki privatan račun u Švajcarskoj.

  12. Svakom ko zeli da vidi,jasno je bez ikakve sumnje da se jednostavno radi na unistavanju naroda i nacije.Drzava se enormno zaduzuje kod stranaca a onda te iste strance nenormalno finansira da bi oni placali nase radnike kao roboce sa po 250 evra.Jednostavno muka mi je vise da ovakve stvari i vidim.

    1. Nemanja, bez subvencija nebi ni jedna firma došla u Srbiju, dok sama Srbija nema ni jedan proizvod koji bi ponudila Evropi i svetu. Čak i Rusi vraćaju i uništavaju te naše zdrave proizvode.Čak ni poljoprivredu nećemo da spominjemo, setite se samo alfatoksina koji su još uvek problem za našu pšenicu i kukuruz. Što se tiče drugih poljoprivrednih proizvoda, tvrdim i na vlastite oči sam više puta video koliko se prskaju paradajiz, paprika, krompir……i tvrdim da je bolje takve proizvode kupovati u nekom Lidlu jer imaju bar minimum kontrole, dok ovo naše sa pijace pitaj boga šta sve ima unutra.
      Da se vratimo industriskoj proizvodnji. Imam prilično kontakta u firmama koje imaju svoje pogone u srbiji i samo 2-3% vlasnika je koliko-toliko zadovoljnih sa radnom snagom. Svi drugi imaju primedbe na produktivnost i kvalitet. E sad, da li je to do poslodavaca ili nas samih, sami procenite.

      1. @Aleks
        Kako bi ludo bilo da imamo kvalitetne programere, pa da oni rade za strance i dovlače čiste devize u zemlju….

  13. I to sve za vreme naseg najveceg blagostanja u istoriji.Kada decu lecimo porukam,neki i ne stignu mukice na vreme jer se ne prikupi brzo novac.Kada su javne kuhinje prepune,kada stotine hiljada penzionera ima penziju sto evra,kada nam ljudi odlaze vise nego ikada iz zemlje.Po prvi put ne samo mladi,vec i ljudi pred penzijom,na pragu sedme decenije zivota.Muka mi je koliko nam je dobro.I da se razumemo,nemam ja nista protiv Vucica licno ili bilo kog politicara,ali sam realan,nikada gore nije bilo.Nikada vise diletanata koji obavljaju ozbiljne funkcije u Srbiji nije bilo.

  14. Koliko nasih ljud po srbiji bih da pravi prave prirodne sokove a nemaju novca da pokrenu malo ozbiljniju proizvodnju.Sta radi ministarstvo poljoprivrede.Nista.

    1. Ukoliko pokrećeš ozbiljniju proizvodnju, maraš da imaš sam najmanje 80% potrebnog novca za investiciju, dok za onih 20% možeš da tražiš subvenciju. Pošto je proizvodnja sokova takav proces da je veoma malo radnika u proizvodnji ( većinom je sve automatizovano), onda moraš da kreneš sa većim količinama da se to isplati. U Evropi je priličan broj većih igrača na tom tržištu i ostaje ti jedino mala, butična proizvodnja za koju nije potrebna velika investicija. Potrebni su ti samo kupci kojih je na žalost u srbiji veoma malo. Ostaje ti jedino povezivanje sa nekim distributerom koji će u inostranstvu da prodaje. Sve je to opet vezano za marketing i pronalaženje sitnijih distributera koji će ti pojesti svu zaradu. Tu država ne može da ti pomogne ama baš ništa.

  15. Prilikom uvoza robe iz Nemacke, zemlje odakle je kompanija, svaki put je neophodan sanitarni pregled koji kosta vise nego u Nemackoj, a bez obzira da li roba poseduje Nemacke analize i sertifikate. Znaci da drzavni zglavkari nemaju poverenje u nemacku drzavu, ali imaju u kompanijuvRauch. Ono sto nama kao privatnoj firmi iz Srbije uzmu, to zapravo daju stranim kompanijama. Upravo sam zapoceo proces prodaje firme jednoj velikoj stranoj kompaniji, jer naravno za njih su uslovi znatno bolji u srbistanu. A ja po prodaji odoh u toplije krajeve da gledam cirkusku predstavu iz daleka…

  16. Austrijanci od ove sbvencije ima da ih placaju narednih 30.godina po 200.evra mesecno.Stvarno genijalan posao.

  17. Ali su zato veliki srpski privredni i, koji nisu uz SNS, tajkuni i lopovi.

  18. Sta nam drugo preostaje kao lojalnim gradanima Srbije, nego da bojkotujemo austrijske Rauch sokove u samoposlugama. To itekako pomaze!

  19. A je l’ cede ručno njih 30 napolju il’ za to proširenje fabrike treba da se napravi i objekat i neke mašine… Drugar pitao… I zanima ga koliko je tačna i eventualno toksična ova informacija?

    1. Rauch je jedna od retkih firmi koja poštuje sve ekološke standarde i plaća sve moguće poreze državi. Plate su iznad proseka tj veće nego kod bilo kog privatnika iz tog kraja. Prvo je netačna informacija, Rauch nije dobio nikakve pare a investicija je za automatizovano punjenje limenki koje će doneti mnogo više posla celoj fabrici a ne samo tih 30 ljudi koji će raditi tu. Ceo novi pogon je finansirao Rauch ne znam kakve pare se ovde spominju ništa nisu dobili, možda će im kroz porez biti smanjivano, ne znam

  20. RAUCH je već bio spremio novac za investiciju (pouzdana informacija), a onda je direktor za Srbiju sa našim političarima rešio da im prištedi novac jer ga naši građani „vrlo rado“ dele strancima! Takođe naši ljudi obožavaju da leče svoju decu SMS porukama…..

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Igor Brakus, radijski voditelj

Kao što sam naziv kaže, ako danas ne saznamo ono što se dogodilo danas, već sutra će biti kasno.