Razminiravanje terena za fabriku Linglonga 1Zrenjanin Foto: M. Pudar

U jeku epidemije a i sada na zemljištu opredeljenom za gradnju kineske fabrike guma Linglong u Zrenjaninu, daleko od javnosti izvode se radovi na raščišćavanju terena, preciznije uvtrđuje se opasnost od minsko-eksplozivnih sredstava.

Dilemu da je reč o uklanjanja mina izazvali su znaci upozorenja da je zona opasna po život.

– Pažnju su nam skrenule table upozorenja Centra za uklanjanje mina iz BiH. Ministarstvo za civilne poslove BiH odgovorilo je na naš upit da je reč o zloupotrebi minskih znakova sa logom BHMAC i da je za poslove protivminskog delovanja u Srbiji nadležan samo Centar za razminiranje Republike Srbije – objašnjava novinar Zoran Dedić.

Na prostoru gde će se graditi kineska fabrika guma pre 76 godina pored njiva nalazio se aerodrom nemačke vojske, koji je gađan prilikom savezničkog bombardovanja uoči oslobođenja.

U Centru za razminiranje Srbije kažu da su Kinezi tražili proveru terena pre nego počne kopanje temelja za fabriku.

– Na pomenutoj lokaciji u toku je realizacija projekta za čišćenje eksplozivnih ostataka Drugog svetskog rata, a nepropisni znaci upozorenja su uklonjeni i postavljeni odgovarajući minski znakovi. Ukupna površina koju treba očistiti je 969.900 kvadratnih metara. Naime, investitor je zahtevao da se pre izgradnje fabrike očisti zemljište jer imaju informacije, odnosno fotografije savezničkog bombardovanja 1944. godine na kojima se jasno vide znakovi bombardovanja – objašnjavaju u Centru za razminiranje Srbije.

Za posao je zadužen Milenijum tim Beograd, poznat po gradnji kompleksa Beograd na vodi i brojnim unosnim poslovima u zemlji.

Oni imaju zadatak da očiste 100 hektara zemljišta, koliko je namenjeno novoj investiciji.

Povodom gradnje ove fabrike, kineska kompanija Linglong podnela je zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja fabrike automobilskih guma na životnu sredinu.

Tim povodom Građanski preokret pozvao je zainteresovanu javnost i građane da Gradskoj upravi Zrenjanina upute mišljenje o potrebi izrade Studije uticaja na životnu sredinu buduće fabrike guma.

– Poslednji je trenutak da se javnost Srbije trgne i ne dozvoli da se ogromna opasnost po zdravlje ljudi i životnu sredinu provuče „ispod radara“, u senci izbora. Obim proizvodnje guma koju kompanija Linglong planira nije lokalni problem Zrenjanina, nego opasnost za celu Srbiju. Lonlong ima lošu istoriju u sprečavanju akcidenata. 2015. godine je njihova fabrika guma na Tajlandu imala razarajući požar. U trenutku požara postrojenje je bilo staro samo godinu dana i u njegovom magacinu je izgorelo oko 800 hiljada automobilskih guma. Požar je neuspešno gasilo 50 vatrogasnih vozila. Bez Studije o uticaju na životnu sredinu pogona za proizvodnju guma ne može da se proceni na koji način će postrojenje uticati na okolinu, kakva će dodatna zagađenja izazvati, koji će standardi i oprema biti primenjeni i kakva će biti prevencija za sprečavanje akcidentata, poput požara – navode u Građanskom preokretu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari