Regionalna privredna komora Borskog i Zaječarskog upravnog okruga obeležila jubilej - 60 godina postojanja i rada 1Foto: Srbija Ziđin Koper

Na svečanoj sednici Parlamenta privrednika kojom je obeleženo šest decenija postojanja i rada, Regionalna privredna komora dedelila je priznanja i jubilarne nagrade za 2022. godinu. Jubilarne nagrade dobilo je deset istaknutih privrednika u Timočkoj krajini iz Knjaževca, Negotina, Boljevca, Bora, Sokobanje, Majdanpeka.

Regionalnim poslovnim liderom proglašen je Dejan Janković iz preduzeća „Tel-kabl“ u Zvezdanu, a načelnik Borskog okruga Vladimir Stanković jedan je od dobitnika zahvalnice za izuzetnu saradnju sa Regionalnom privrednom komorom Zaječar.

Regionalna privredna komora Zaječarskog i Borskog upravnog okruga na prigodan način je obeležila šest decenija rada i postojanja.

Organizovana je svečana sednica Parlamenta privrednika na kojoj su, pored ostalog, dodeljena priznanja i jubilarne nagrade za 2022. godinu.

Jubilarne nagrade za 20 godina uspešnog poslovanja uručene su knjaževačkom preduzeću „S.C.S. Plus“ i firmi „Spajić“ u Negotinu.

Kompanije „Soko-M“ iz Vrbovca i „Vrina komerc“ iz Boljevca dobile su nagradu za 30 godina rada, a borski Institut za rudarstvo i metalurgiju za 60 godina postojanja i rada.

Nagradu za poseban doprinos razvoju privrede regiona u oblasti poljoprivrede dobilo je preduzeće „Adonis“ u Sokobanji, dok je preduzeću za proizvodnju bakarnog praha „Pometon“ uručena nagrada za doprinos razvoju u oblasti industrije.

Regionalna privredna komora je za usluge nagradila firmu „Central – H“ u Debelom Lugu iz Majdanpečke opštine.

Za regionalnog poslovnog lidera proglašen je Dejan Janković iz preduzeća „Tel-kabl“ u Zvezdanu, a načelnik Borskog okruga Vladimir Stanković jedan je od dobitnika zahvalnice za izuzetnu saradnju sa Regionalnom privrednom komorom Zaječar.

Među dobitnicima je i Srbija Ziđin Koper, kojoj je priznanje uručeno za očuvanje kontinuiteta i tradicije rudarenja u Boru duge 120 godina.

– Ziđin Majning Grupa je pre četiri godine preuzela upravljanje nad nekadašnjim Rudarsko-topioničarskim basenom Bor i na taj način održala kontinuitet rudarenja, koji na ovim prostorima traje punih 120 godina. Kompanija Srbija Ziđin Koper, međutim, nije samo zadržala kontinuitet rudarske industrije, ona je za ove četiri godine znatno unapredila i modernizovala ovu privrednu delatnost – rekao j, zamenik generalnog direktora Zou Gang.

U Srbija Ziđin Koper, dodao je Zou Gang, danas radi 6.160 radnika. Od tog broja, 97 odsto zaposlenih su državljani Srbije, odnosno lokalno stanovništvo.

Prosečna neto mesečna zarada zaposlenih je preko 110.000 dinara i veća je od aktuelnog republičkog proseka za 50,14 odsto.

U svom obraćanju Zou Gang dotakao se i važnosti ekologije i zaštite životne sredine koje bitno utiču na razvoj ekonomije, jer oblikuju i lokalni poslovni ambijent u skladu sa globalnim trendovima, pa upravo zbog toga ove oblasti smatra ključnim u poslovanju.

Prema njegovim rečima u tehničku obnovu i proširenje četiri rudnika i topionice u Boru, kao i u brojne projekte bezbednosti i zaštite životne sredine, Srbija Ziđin Koper je tokom četvorogodišnjeg partnerstva sa Srbijom uložila dosta novca i zaposlila 2.395 mladih, novih radnika.

-U zaštitu životne sredine i ekologiju do sada je investirano 190 miliona dolara, posađeno je preko 200.000 sadnica i ozelenjeno 210 hektara degradirane površine u Boru i Majdanpeku. Sve ovo urađeno je uz maksimalne napore zaposlenih prilikom izgradnje zelenih, visokostandardnih i ekoloških rudnika – kazao je zamenik generalnog direktora kompanije ističući da kompanija ubrzava rad na uvođenju novih tehnoloških procesa i nove opreme za izgradnju modernog rudarskog preduzeća sa niskom emisijom ugljen-dioksida.

-Zbog toga je u jedan od najznačajnihjin projekta koji realizuje od aprila ove godine – projekat tehničke rekonstrukcije topionice koji će građanima Bora doneti čist vazduh, dosad uloženo 260 miliona dolara – istakao je zamenik generalnog direktora Srbija Ziđin Koper.

Na ovoj svečanosti Regionalne privredne komore listu „Kolektiv“ čiji je izdavač Srbija Ziđin Koper, dodeljeno je specijalno priznanje Privredne komore Srbije za 75 godina postojanja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari