Rekordan rod i realna otkupna cena plodova 1Foto: Vojkan Ristić

Tek što je završena kampanja berbe i otkupa malina, na brdsko planinskom području sedam opština Pčinjskog okruga u toku je berba borovnica, sa sve većeg broja plantaža ali i onih prirodnih zasada.

– Samo u opštini Bosilegrad imamo više od pedesetak hektara pod divljom borovnicom. Ovogodišnji rod je odličan, a otkupna cena od 350 do 400 dinara za sveže ubranu borovnicu građanima obezbeđuje solidan dodatni prihod – objašnjava za Danas Vladimir Zaharijev, predsednik Opštine Bosilegrad, navodeći da je jedina otežavajuća okolnost vezana za „neočekivane šumske požare koji onda uništavaju i rod borovnice na ovom području“.

Krum Aleksandrov, iz sela Klisurica između Bosilegrada i Vlasine, kaže da dnevno sa suprugom mogu da uberu i do dvadeset kliograma borovnica koje otkupljivači preuzimaju na licu mesta i odmah isplaćuju.

– Radi se o prirodnoj borovnici čija je otkupna cena bila i preko 400 dinara po kilogramu, ali dobar rod je sada cenu doveo do 350, čime nismo nezadovoljni kada uporedimo prethodne sezone – objašnjava Aleksandrov, koji od ranog jutra kreće u berbu ovog voća.

U Regionalnoj privrednoj komori nemaju precizne podatke o površinama pod plantažnim uzgojem borovnice, ali navode da se površine iz godine u godinu povećavaju i to pre svega na području brdsko planinskih sela u vranjskoj opštini (Koćura, Sveti Ilija, Barbarušince) gde postoje adekvatni klimatski uslovi koji donose dobar rod.

– Plantažna borovnica se otkupljuje kao čist plod po ceni od 450 dinara, dok je cena organske borovnice, čiji su zasada još na malim površinama, ove godine dostigla i oko 800 dinara za kilogram – navodi za naš list Petar Stošić, čije se preduzeće bavi otkupom voća na jugu Srbije. Kada je u pitanju borovnica, tržnih viškova nema, ali ako ih i bude sasvim sigurno berači i uzgajivača neće biti uskraćeni jer su u Kompaniji Nektar u čijem je vlasništvu i fabrika koncentrata u Vladičinom Hanu, uvek spremni da otkupe sve količine bilo koje vrste voća, što oni i rade poslednjih godina.

U prodavnicama i hiper marketima prodaje se uglavnom plantažna borovnica čija se cena u zavisnosti od pakovanja od 99 dinara (pakovanje od 100 grama) do 550 dinara za kilogram u rinfuznom stanju. Obzirom da sezona berbe traje do poslednje nedelje avgusta, a u skladu sa povećanom ponudom, ovde očekuju da bi otkupna cena mogla da padne i ispod tri stotine dinara za šumsku borovnicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari