RERI: Upravni sud usvojio tužbu u vezi sa projektom Ziđina u Krivelju 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ)

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) objavio je danas da je Upravni sud usvojio tužbu te organizacije i poništio rešenje Vlade Srbije kojim se, kako je navedeno, kompaniji Ziđin dozvoljava nezakonito razdvajanje projekta u Krivelju i na taj način izbegavanje procene uticaja na životnu sredinu.

Upravni sud je poništio rešenje Vlade Srbije kojim se odbija žalba RERI-ja na Rešenje Ministarstva zaštite životne sredine kojim je određen obim i sadržaj studije o proceni uticaja na životnu sredinu za projekat formiranja odlagališta u otkopni prostor površinskog kopa „Kraku Bugaresku Cementacija 1“, navedeno je u saopštenju.

Podseća se da se ležište „Cerovo“ nalazi u rudnom polju Mali Krivelj – Cerovo, 15 kilometara severozapadno od Bora i obuhvata nekoliko rudnih tela.

Iz RERI su naveli da je, kada je završena eksploatacija rudnog tela „Cementacija 1“, Ziđin Bor Koper planirao da se otkopni prostor koristi za odlaganje raskrivke (zemlja i kamen koje je neophodno ukloniti da bi se došlo do rude) nastale prilikom sledeće faze, odnosno eksploatacije rudnog tela „Cementacija 2“.

Međutim, kada je Ziđin podneo zahtev za određivanje obima i sadržaja studije o proceni uticaja na životnu sredinu on je to učinio samo za odlaganje raskrivke u otkopni prostor bivšeg površinskog kopa „Cementacija 1“, u potpunosti, kako je istaknuto, „ignorišući činjenicu da se odlaganje raskrivke ne može posmatrati odvojeno od procesa u kojem je isti nastao“.

„Eksploatacija rudnog tela ‘Cerovo – Cementacija 2’ je potpuno novi projekat koji treba da obuhvati projekat otvaranja površinskog kopa, odlaganja raskrivke, eksploataciju rude, mlevenje i hidrotransport rude do flotacije u Velikom Krivelju, upravljanje vodama i odlaganje jalovine“, naglasio je inženjer zaštite životne sredine Toplica Marjanović, koji je gotovo 40 godina radio na u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor.

Dodao je i da se „na ovaj način projekat veštački deli i izbegava izrada studije o proceni uticaja na životnu sredinu koja će adekvatno proceniti uticaj otvaranja i eksploatacije novog površinskog kopa, a koji neminovno uništava poljoprivredno zemljište i šume, utiče na zagađenje vazduha, površinskih i podzemnih voda, ali i dovodi do raseljavanja stanovnika Malog Krivelja, narušava njihov kvalitet života i zdravlje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari