RERI zabrinut zbog pisma ministarke Mihajlović direktoru EPS Miloradu Grčiću

Ostavite komentar


  1. Каква енергетика, декарбонизација и остало, битан је политички рејтинг, гласови, власт, привилегије, провизије…

  2. Tako to izgleda u zemlji u kojoj jedan diletant za sve u šta se god umeša ima poslednju reč, iako je za to nepozvan i USTAVOM NEOVLAŠĆEN. To je onda hajdučija na najvišem nivou, samovlasno preuzimanje svega i svačega značajnog za život jedne države i svakog pojedinca u njoj. I šta onda? Glumiti demokratiju kada od nje nije ostalo ni „d“, ili…setite se stihova u Hamletovoj dilemi koji daju odgovor

    1. Ova ministarka Mihailovic je konfliktna licnos i ne moze bez svadje.
      Prvo je bila usvadji sa Bajatovicem sad sa Grcicem a sledeci kog planira da napadne je Bojan Atlagiv.
      Da li njoj sme neko da kaze sts radi. Mnogo se osilila nekada Dinkiceva i Labusova miljenica koja je tada razbijala Srbiju.
      Sada razbija energetski sistem

  3. Balkanska demokratija i socijalna, pravna drzava, kod ozbiljnih ljudi izaziva podsmeh.Ali to su ovi politicki komesari koji instaliraju demokratiju jer su prosli NGO kurseve i sada kao glasnogovornici ubedjuju ovaj narod da to tako mora, a oni svoju decu ispratili u London, Kaliforniju, NY Svajcarsku, Pariz.

  4. Svakom ko se iole razume u energetiku i zaštitu okoline je jasno da se potrošnja uglja mora postepeno smanjivati. Otvaranje novih termoelektrana (kao što je nova u Kostolcu) ima smisla samo ako to znači zatvaranje starijih, prljavijih kapaciteta. Evropske zemlje koje su pre 30-tak godina bile u poziciji u kojoj je Srbija danas, su ugalj i naftu u prošlosti zamenjivale gasom. Delom svojim nalazištima, a većim delom uvozom iz Rusije. Gas je bio prelazno rešenje prema obnovljivim izvorima (vetrogeneratori, solarna energija, geotermalna, hidroenergija, en. talasa, biomasa, biogas, otpasna toplota iz industrije, spalionice otpada, itd. Značajnu ulogu su imale kombinovane TE-TO na gas. Srbija će morati da ide sličnim putem ali Srbiji preti opasnost da zavisnost od domaćeg prljavog gasa zameni zavisnošću od nešto čistijeg Ruskog gasa. Evropske zemlje koje su odavno završile sa ugljem sada ubrzano privode kraju zavisnost od Ruskog gasa. Zbog sigurnosti i prelaska na još čistije izvore.

    1. U Becu grejanje na gas u stanu od 50kv kosta mesecno oko 100-150 evra,nista jeftinije ne bi bilo ni kod nas. Sad zamislite koliko bi kostalo nekoga ko ima kucu ili seosko domaćinstvo. Sve je to lepo ali totalna prelazak cele privrede na obnovljive izvore energije je za nas gradjane skupo, nemamo mi zivotni standard EU.

      1. Naravno. Nemoguće je odjednom preći na obnovljive izvore. To je proces koji traje godinama. Problem Srbije je što ona debelo kasni u tom procesu i što će morati da ga ubrza iznad svojih mogućnosti. Istovremeno, Srbija bukvalno rasipa energiju na svim nivoima. Individualne peći na ugalj i drva, loše izolovani objekti, ugalj najlošijeg kvaliteta, dotrajali toplovodi, odsustvo kombinovanih termoelektrana-toplana koje su zbirno 30% efikasnije od pojedinačnih termoelektrana i toplana, veliki gubici u elektromreži itd. To je tzv. „energetsko siromaštvo“.

  5. Ovo je vrlo, vrlo retka prilika gde se slazem sa ministarkom. Cinjenica je da ce TE na ugalj ostati kod nas jos niz godina, je nemamo mnogo alternativa osim „prljavog“ lignita koji zagadjuje i vazhuh, i vodu i zemljiste… znaci iz moranja, a ne zato sto je to nas izbor!
    Medjutim, gradnja nove TE koja bi se hranila sa ovim niskokaloricnim „djubretom“ od uglja sigirno da ne moze biti opravdana. To tehno-ekonomski nema nikakvog smisla, a pogotovo ekoloski.
    Licemerno je biti protiv rudnika litijuma u blizini (Valjevo, Loznica) koji nece ni deseti deo zagadjivati okolinu, a biti za novu TE na ugalj!
    A o uskladjivanju sa EU zahtevim i normama da ni ne pricamo….

  6. Има још један проблем, да ли је неко питао Русе и остале, колике су резерве гаса али тога има за пола века а шта ћемо после тога?

Ostavite komentar


Ekonomija

Ukinuta dozvola za Buk Bijelu 10

Ukinuta dozvola za Buk Bijelu

Ustavni sud Bosne i Hercegovine usvojio je žalbu nevladine organizacije Resursni Arhus Centar u BiH, ukinuo presudu Vrhovnog suda Republike Srpske i osporio rešenje Ministarstva građevinarstva i ekologije RS, kojim je data ekološka dozvola za gradnju HE Buk Bijela, saopštila je Nataša Kovačević iz međunarodne organizacije "Bankwatch network".

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Šelić Marčelo, pisac i muzičar

Čitam Danas zato što nisam od juče, a i vrlo sam zainteresovan za sutra.