Zorana Mihajlović za Danas: EPS ništa nije uradio na onome na čemu “krvari” 1Zorana Mihajlović: Foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO)

Dobri poslovni rezultati Elektroprivrede Srbije u 2023. prvenstveno su plod poskupljenja električne energije, ali i dobre hidrološke situacije koja je omogućila njen izvoz. Sa druge strane, potpuno je kontradiktorno to što resorna ministarka Dubravka Đedović Handanović potencira rekordnu dobit EPS-a iako je upravo ona bila ta koja je kritikovala rad direktora Miroslava Tomaševića koji se na čelu preduzeća nalazio do sredine juna prošle godine kada je smenjen po nalogu novog Nadzornog odbora, smatra domaća stručna javnost.

Da su poslovni rezultati EPS-a rekordni izjavila je prošle sedmice ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović naglasivši da je u 2023. godini to preduzeće ostvarilo dobit od 114 milijardi dinara, označivši to kao “istorijski finansijski rezultat”.

– Pored poboljšane finansijske situacije i investicije su počele da se efikasnije realizuju, a insistiraćemo na još boljem planiranju i efikasnom sprovođenju investicija. U okviru plana restrukturiranja EPS-a, radi se na operativnom i finansijskom restrukturiranju, boljem upravljanju rizicima, kao i na unapređenju upravljanja ljudskim resursima, kako bi se omogućilo održivo poslovanje kompanije – istakla je Đedović Handanović.

eps
foto (BETAPHOTO/EPS/EV)

Međutim, potpuno drugačiji pogled na situaciju ima nekadašnja resorna ministarka Zorana Mihajlović koja za Danas kaže da je EPS preduzeće u problemima, koji se povećavaju iz godine u godinu, te da su sada ozbiljniji nego u vreme kolapsa tog preduzeća 2021.

– Zarada Elektroprivrede Srbije je rezultat raznih povećanja cene električne energije od industrijskih potrošača pa na dalje, ali i povoljne hidrologije gde su troškovi u proizvodnji niski. EPS ništa nije uradio na onome na čemu “krvari”, a to su nove investicije. Reč je o preduzeću koje više od 30 godina nije izgradilo nijedan jedini kapacitet, koje je neefikasno i u izgradnji onog “mučenog” bloka B3 u Kostolcu. Ali je istovremeno veoma efikasno u lošoj organizaciji i korupciji. Da ne govorimo o tome da se od energetske tranzicije beži “kao đavo od krsta”. Predsednik države zelenu energiju naziva “zeleni džihad” dok resorna ministarka snižava naše obaveze u emitovanju emisija i ulaganja u obnovljive izvore energije. I dalje se zalažu za izgradnju termoelektrana na ugalj, nesvesni koliko će to tek da nas košta – navodi naša sagovornica.

Ona dodaje da nema političke volje da se nešto uradi na tom planu zbog toga što bi takav potez direktno ugrozio energetske tajkune i ministra energetike iz senke.

– Od 2012. godine nisu hteli da grade nove proizvodne objekte zbog toga što je cena struje na tržištu bila niska, što samo pokazuje kratkovodost i neznanje. Ni danas ne grade nove objekte iz sličnih razloga. Takođe, misle da je isplativije da uvoze ugalj i sve drugo što im je potrebno umesto da se okrenu potpuno novoj energetskoj tranziciji, novim izvorima, reverzibilnim hidroelektranama, poboljšanju energetske efikasnosti i da na taj način podignu privredni rast države umesto što pune svoje džepove – ističe Zorana Mihajlović.

Prema njenim rečima upravo je to razlog zbog čega će EPS imati bolje dane tek kada struka počne da se bavi tim preduzećem, što u ovom trenutku nije slučaj.

– EPS-om vlada lični interes političko-energetskog lobija – tvrdi bivša ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Generalni sekretar Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić ističe za Danas da je osnovni razlog zbog čega je EPS ostvario dobre poslovne rezultate prošle godine, dobra hidrološka situacija koja je omogućila formiranje značajnih količina struje proizvedenih u hidroelektranama za potrebe izvoza na čemu se zaradilo.

– To sve znači da je EPS prošle godine uspešno poslovao. A za dobro poslovanje neizostavno je zaslužan i direktor Miroslav Tomašević koji je na toj poziciji zamenio Milorada Grčića, izazivača kolapsa elektroenergetskog sistema zemlje usled nestručnosti. Tomašević je kvalitetno radio, oporavio sistem EPS-a i svakako je zaslužan za ostvarene finansijske rezultate u prošloj godini. U tom smislu ne ide, odnosno nije logično to što je resorna ministarka Dubravka Đedović Handanović prošle godine kritikovala rad Tomaševića koji je nakon toga i smenjen, a sada postignute poslovne rezultate u čijem ostvarenju je i on učestvovao, naziva rekordnim. Jednostavno, u velikim sistemima poput EPS-a rezultat koji ostvarite neće se videti sutra nego kada prođe period od šest meseci ili godinu dana. Tomaševićev doprinos je nemoguće zanemariti – zaključuje Vuletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari