RERI: Zagađenje iz termoelektrana na ugalj na zapadnom Balkanu i dalje ogromno, ilegalno i smrtonosno 1Foto: Pixabay/Olafpictures

U 2021. godini, termoelektrane na ugalj na Zapadnom Balkanu ponovo su kršile legislativu o zagađenju vazduha četvrtu godinu zaredom, emitujući pet puta više sumpor-dioksida i 1,8 puta više prašine nego što je dozvoljeno, navodi se u izveštaju koji je danas objavila mreža CEE Bankwatch, a podržao RERI.

Stupanje na snagu novih zakonskih standarda 1. januara 2018. trebalo je da donese smanjenje smrtonosnog zagađenja vazduha. Ali novi izveštaj – Uskladiti ili zatvoriti – pokazuje da su emisije prašine iz postrojenja na ugalj uključenih u nacionalne planove za smanjenje emisija (NERP) Bosne i Hercegovine, Kosova, Severne Makedonije i Srbije porasle u 2021. godini odnosu na prethodne godine, dok su samo emisije sumpor-dioksida blago smanjene.

Kostolac B je konačno počeo da smanjuje emisije sumpor-dioksida 2021. godine, ali Elektroprivreda Srbije još uvek nije pribavila upotrebnu dozvolu za postrojenje za odsumporavanje, osam meseci nakon podnošenja zahteva za njeno izdavanje. Kostolac B je tokom 2021. godine emitovao 26.015 tona sumpor dioksida – što je značajno smanjenje u odnosu na 95.097 tona u 2020. – ali i dalje 1,6 puta više od dozvoljenog.

Kostolac A2 je u 2021. bio najveći zagađivač u smislu prekoračenja pojedinačne granice zagađenja, emitujući, 13 puta više sumpor-dioksida od dozvoljene granice.

Regionalni lider u zagađenju u 2021. i dalje je Bosna i Hercegovina. TE Ugljevik je 2021. ponovo emitovala najviše sumpor-dioksida u regionu – 86.774 tone – iako je instalirana oprema za odsumporavanje po ceni od 85 miliona evra. Najveći emiter prašine u 2021. godini bila je termoelektrana Gacko u Bosni i Hercegovini, čije su emisije više nego utrostručene u 2021. godini – na 4.960 tona ili 16 puta više nego što je dozvoljeno NERP-om, a razlozi za ovo ogromno povećanje nisu objavljeni.

Podsećanja radi u 2020. godini ukupne emisije sumpor-dioksida iz 18 termoelektrana na ugalj na Zapadnom Balkanu bile su 2,5 puta veće od emisija svih 221 termoelektrana u zemljama Evropske unije.
„Elektroenergetski sistem Srbije, koji se zasniva na uglju pokazao je sve svoje slabosti tokom prethodne zime, a praksa je dokazala da ugalj nije garancija stabilnosti energetskog sistema. Sa druge strane, Republika Srbija ne primenjuje ključni instrument za smanjenje aerozagađenja iz termoelektrana i dozvoljava da termoelektrane Elektroprivrede Srbije nesmetano prekoračuju dozvoljene vrednosti. Za četiri godine od početka primene Nacionalnog plana za smanjenje emisija i dalje nismo ni blizu usklađivanja! Emisije sumpor-dioksida iz termoelektrana prošle godine su bile čak četiri i po puta veće od dozvoljenih“, izjavio je Mirko Popović, programski direktor RERI.

Pippa Gallop, Mreža CEE Bankwatch navela je da je u 2021. Sekretarijat Energetske zajednice otvorio predmete za rešavanje sporova protiv Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije, ali da to nije bilo dovoljno da ih podstakne na akciju.

„Evropska komisija mora udvostručiti napore za uvođenje kazni odvraćanja u Ugovor o energetskoj zajednici – kakve se primenjuju u Evropskoj uniji – ukoliko želi da vlade Zapadnog Balkana ozbiljno shvate zakonodavstvo EU i zdravlje ljudi”, dodala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari