RGZ: Asseco samo jedan od poslovnih saradnika 1Foto: Mohammad Danish

Republički geodetski zavod juče je poslao demanti na tekst „Sindikati premijerki: Fascinantan broj poslova Assecoa u RGZ-u“, koji objavljujemo u celosti.

„Povodom teksta koji ste objavili na 16. strani Vaših novina želimo da demantujemo optužbe i neistine koje po ko zna koji put nanose veliku štetu Republičkom geodetskom zavodu, njegovom radu i ugledu.

Ističemo da su kvalitet, brzina, transparentnost i digitalan način komunikacije prioriteti RGZ-a koji se u saradnji i značajnu pomoć Svetske banke i uspešno realizuju.

U sprovođenju aktivnosti i mera osavremenjivanja rada i digitalizacije zavoda sarađujemo sa velikim brojem partnera iz oblasti IT-a. Firma Asseco SEE d.o.o. Beograd samo je jedna od naših poslovnih saradnika, koja je uspešno realizovala dva ugovora.

Svi poslovi su javni i ostvaruju se pod okriljem i znanjem Svetske banke, tako da ne vidimo šta je to „fascinantno“ u broju poslova sa gore navedenom firmom. Smatramo da je ovde reč isključivo o senzacionalizmu i iznošenju nepotpunih podataka.

Javnosti se još jednom plasiraju i nekompletni podaci o broju nerešenih predmeta. Brojke kojima se barata, a to je 150.000 zaostalih prvostepenih predmeta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu i 23.000 drugostepenih predmeta koji su iz Ministarstva građevinarstva prebačeni u RGZ, nastale su u vreme pripreme projekta.

Svetska banka kroz projekat „Unapređenje zemljišne administracije u Srbiji“ daje podršku  RGZ-u u rešavanju predmeta koji postoje pre 2015. godine. Što se tiče dodatnih zaostataka, tek posle pune implementacije DMS-a bilo je moguće identifikovati stvarne zaostale predmete u službama za katastar nepokretnosti. Ovi predmeti se, prema mišljenju stručnjaka Svetske banke moraju kategorizovati i preneti ili zatvoriti odnosno arhivirati. To je zahtevan proces koji je uobičajen tokom prenosa predmeta u institucijama koji uvode novi sistem za upravljanje predmeta.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari