Rio Tinto: Dobijanje odobrenja uslov za studiju o uticaju na životnu sredinu 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS)

Dobijanje odobrenja o eksploatacionom polju je neophodno kako bi Rio Tinto mogao da formalno podnese Vladi Srbije studiju procene uticaja na životnu sredinu, koja će uključivati i javnu raspravu, kažu za Danas u Rio Sava eksplorejšn, ćerka firmi Rio Tinta u Srbiji.

Nadležni u toj kompaniji su, naime, tako odgovorili na pitanje našeg lista kada se može očekivati da će biti izrađena studija o ekološkoj proceni uticaja otvaranja rudnika litijuma na životnu okolinu i zdravlje ljudi u okolini Loznice.

– Rio Tinto ostaje posvećen razvoju projekta „Jadar“ i poštovanju najviših standarda na održiv način u skladu sa naboljim međunarodnim praksama i svim važečim propisima Srbije i Evropske unije. Usled kašnjenja u ishodovanju odobrenja za eksploataciono polje, Rio Tinto je revidirao planirani vremenski okvir razvoja projekta „Jadar“ – objašnjavaju u toj kompaniji.

Na osnovu trenutnih procena i pod uslovom da se dobiju sva nužne dozvole, očekuje se da prva komercijalna proizvodnja bude najranije 2027. godine  a prethodno je to bilo planirano za 2026. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari