Rio tinto: Planiramo da koristimo inovativnu solarnu tehnlogiju startap kompanije Heliogen 1Foto: EPA-EFE/ DAN PELED

Kompanija Rio tinto saopštila je danas da planira da koristi inovativnu solarnu tehnologiju startap kompanije Heliogen koju finansira Bil Gejts, a koja se bavi proizvodnjom čiste energije i planira da postavi ogledna polja u pustinju Mohave.

„U pokušaju da u tešku industriju uvede struju bez karbonskog zagađenja, Heliogen je najavio da rudarski gigant Rio Tinto planira da koristi inovativnu solarnu tehnologiju ovog startapa na najvećem površinskom kopu u Kaliforniji, koji se nalazi u Boronu“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da iz Heliogena kažu da će u pitanju biti prvo postrojenje za koncentrovanu solarnu energiju u Sjedinjenim Državama, a možda i u svetu, koju će jedan rudnik koristiti za pogon.

Heliogen će, kako se navodi, koristiti veštačku inteligenciju i čak 40.000 ogledala kojima upravlja kompjuter kako bi skupljao energiju sunca, nešto poput pametne lupe.

Prvi sistem koji će koristiti Rio Tinto biće veličine od oko 100 fudbalskih terena izjavili su nadležni u Heliogenu za CNN Business.

Ta startap kompanija ističe da njihova tehnologija Helio Heat može da proizvede ekstremno visoku temperaturu, od oko 1.000 stepeni Celzijusa, ili oko četvrtinu temperature koju ima površina Sunca.

U pitanju je, kako se navodi, temperatura koja je potrebna za pravljenje cementa, čelika i za druge industrijske procese, kao što je rudarstvo, koje se obično oslanja na fosilna goriva kao izvor energije za svoj rad.

Tom objavom, kako se navodi, Rio Tinto (RIO), druga po veličini rudarska kompanija na svetu, postaje prvi zvanični klijent Heliogena.

Ovo partnerstvo će biti ključni test koji će pokazati da li je tehnologija Heliogena zaista u stanju da zameni fosilna goriva koja se koriste kao energija za velike industrijske poslove, što bi moglo značajno da pomogne u borbi protiv klimatskih promena.

„Ne radi se o tome da ova tehnologija nije bila moguća ranije, ona jednostavno nije bila isplativa“, izjavio je osnivač i generalni direktor Bil Gros za CNN Business.

Dodao je da „ono što predstavlja pionirski korak Heliogena je omogućavanje da koncentrovana solarna energija funkcioniše i kada sunce zađe i da bude isplativa u poređenju sa fosilnim gorivima“.

U obe kompanije su rekli da će ovo partnerstvo stvoriti uslove da Rio Tinto smanji svoj ugljenični otisak, dok istovremeno smanjuje troškove za energente.

„Naš cilj je da Rio Tintu obezbedimo energiju koja je u potpunosti bez ugljeničnog zagađenja, sa nultom emisijom, a koja košta manje od fosilnih goriva“, naveo je Gros.

Uvođenje čiste energije u rudnik star skoro sto godina kompanija Heliogen koju finansiraju Bil Gejts i milijarder iz industrije bio-tehnologija Patrik Sun-Šiong, pokrenuta je krajem 2019. godine najavom pionirskog koraka u proizvodnji solarne energije.

Po prvi put koncentrovana solarna energija mogla bi da se koristi kao zamena za fosilna goriva koja su se koristila u industrijskim procesima.

Prošle godine, kako se navodi, magazin Tajm uvrstio je tehnologiju HelioHeat kompanije Heliogen na listu „Najbolji pronalasci u 2020. godin“ (Best Inventions of 2020).

Ističe se da se Heliogen udružuje sa rudarskim gigantom Rio Tinto kako bi ova inovativna tehnologija počela da se koristi.

Rio Tinto planira da iskoristi platformu kompanije Heliogen da pomogne snabdevanje energijom rudnika bora u Kaliforniji starog gotovo jedan vek.

Bor je mineral koji se koristi u đubrivu, za staklo otporno na toplotu za pametne telefone i laptopove, za nizove solarnih panela i vetroturbine.

„Rudnik, smešten u Boronu, snabdeva skoro polovinu svetske potražnje za prerađenim borom“, naveo je Rio Tinto.

Kompanije su saopštile da bi primena ove tehnologije mogla da smanji emisiju ugljenika u Boronu za oko sedam odsto, što je jednako uklanjanju više od 5.000 automobila sa ulica.

Sistem kompanije Heliogen će primati i skladištiti čistu energiju za napajanje noćnih operacija u rudniku.

Ako početna instalacija Heliogena bude uspešna, Rio Tinto b, kako se navodi, povećanjem upotrebe ove tehnologije mogao da smanji emisiju ugljenika rudnika do 24 odsto.

Kompanije su izjavile da će uskoro započeti detaljno planiranje i pribavljanje neophodnih dozvola, a cilj je da se sledeće godine pokrene platforma Heliogen i da se istraže mogućnosti uvođenja u druge rudnike kojima Rio Tinto upravlja širom sveta.

Anglo-australijska multinacionalna kompanija nada se da će joj Heliogen pomoći u ostvarenju cilja, smanjenju emisije ugljenika za polovinu do 2030. u odnosu na nivo iz 2010. godinu.

Prošle godine, procesna toplota koju Heliogen obezbeđuje, činila je 14 odsto direktnih i indirektnih emisija kompanije Rio Tinto, poznatih kao emisije 1. i 2. delokruga.

„Partnerstvo sa Heliogenom ima potencijal da značajno smanji naše emisije u Boronu, zahvaljujući koriščenju ove, revolucionarne solarne tehnologije“, izjavio je izvršni direktor kompanije Rio Tinto Jakob Stausholm.

Rio Tinto se obavezao da će uložiti oko milijardu dolara u programe smanjenja emisije štetnih gasova do 2025. godine, a partnerstvo sa kompanijom Heliogen predstavlja višemilionsku investiciju, rekao je Gros, iako tačan iznos još nije potvrđen.

Upotreba ogledala za odbijanje sunca ranije je, kako se navodi, korišćena za proizvodnju električne energije i stvaranje toplote za industriju.

U Omanu se koristi za stvaranje energije bez ugljenika koja se koristi za bušenje radi vađenja nafte.

Heliogen, kako se navodi, tvrdi da njihova tehnologija može ići i korak dalje uz pomoć veštačke inteligencije i ostale sofisticirane tehnologije tako što bi se na hiljade ogledala usmerilo u jednu tačku, što bi stvorilo mnogo više temperature nego što je to bilo moguće pre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari