Rudnik Čukaru Peki kod Bora otvara se na leto 1Foto: EPA/ Andrzej Grygiel

Generalni direktor „Ziđin majning“ Fu Feilong izjavio je danas da se rudnik „Čukaru Peki“ kod Bora, otvara na leto, objavilo je Mistarstvo rudarstva i energetike Srbije.

Projektovana su ulaganja od 474 miliona dolara za razvoj i izgradnju gornje zone rudnika „Čukaru Peki“, rečeno je na sastanku Fu Feilonga u Vladi Srbije sa ministarkom rudarstva i energetike Srbije Zoranom Mihajlović i generalnim direktorom kineske kompanije „Ziđin koper“ Đan Simingom, većinskim vlasnikom RTB-a Bor.

Na sastanku je rečeno i da se početkom rada rudnika bakra i zlata „Čukaru Peki“ obezbeđuju uslovi za eksploataciju ovih ruda sa godišnjim kapacitetom od 3,3 miliona tona i povećanje proizvodnje koncentrata bakra, što je značajno zbog rasta BDP-a i otvaranja novih radnih mesta.

„Ministarstvo i resorna javna preduzeća iz energetskog i rudarskog sektora su tu da vam pomognu u realizaciji investicije koja je od izuzetnog značaja za državu. Tu smo da podržimo planirane projekte, kao i ulaganja u zelene tehnologije i aktivnosti usmerene na zaštitu životne sredine“, kazala je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, saopštilo je ministarstvo.

Na sastanku je, između ostalog, bilo reči i o napajanju električnom energijom, rekonstrukciji trafo-stanica u Majdanpeku, flotacijama Veliki Кrivelj i Bor 5, izmenama Zakona o rudarstvu, te nastavku rudarskih aktivnosti u rudniku Veliki Кrivelj.

Sagovornici su se dogovorili i da se organizuje poseban sastanak sa gradonačelnikom Bora i lokalnom zajednicom na temu preseljenja meštana sela Veliki Кrivelj.

Sastanku su prisustvovali i direktorka „Elektromreže Srbije“, direktor Instituta Bor, kao i predstavnici ambasade Кine u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari