Ministarka otkrila da li će se graditi rudnik između Avale i Kosmaja 1Foto: Printscreen/RTS

Ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović kaže za RTS da treba pričati o projektu Jadar i videti relevantne studije – i tehničke i o zaštiti životne sredine.

Treba da vidimo na koji način možemo da iskoristimo naša rudna bogatstva, ističe ministarka. Naglasila je da se na prostoru između Avale i Kosmaja neće graditi rudnik.

Dubravka Đedović Handanović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da su i Vlada, i predsednik, pa i ona kao resorna ministarka, složni oko toga da o projektu Jadar treba razgovarati.

“Mislim da treba da imamo priliku da vidimo relevantne studije, tehničke i o zaštiti sredine, koje javnost nije videla. Stručna javnost, pre svega, mislim zaista i na rudarsku struku i na ostalu stručnu javnost koja treba pre svega da učestvuje u jednom takvom dijalogu, da vidimo na koji najbolji način možemo da iskoristimo naše resurse. Tu ne mislim samo na projekat Jadar, mislim na sva naša rudna i mineralna bogatstva“, kaže ministarka i dodaje da će o tome odlučivati nove Vlada.

Na pitanje o eksploataciji i istraživanju ruda na području između Avale i Kosmaja, ministarka odgovara da rudnika tamo neće biti.

“Apsolutno nije u planu nikakvo otvaranje rudnika na tom prostoru, rudarstvo je potpuno izvučeno iz konteksta. Radi se prostorni plan, svaki prostorni plan sadrži i deo o mineralnim sirovinama, ali to nikako ne znači otvaranje rudnika. Ne postoji takva namera, nego se takve priče samo koriste u loše političke svrhe“, kaže Đedović Handanović.

Za narednih nekoliko meseci najavljuje nastavak i završetak velikih energetskih projekata, među kojima je i termoelektrana Kostolac B3.

“Ona je značajna zato što je prvo novo postrojenje posle skoro četiri decenije u našoj zemlji. Ali i veliki ekološki projekti koje elektroprivreda sprovodi će se završiti. To su veliki investicioni projekti. Pre svega mislim na odsumporavanje dimnih gasova u termoelektrani u Obrenovcu“, kaže ministarka i dodaje da su nastavljeni radovi na prvom vetroparku Kostolac, koji će, ističe, biti na mreži početkom naredne godine.

Napominje da je ključno da se nastavi diversifikacija izvora snabdevanja energentima, pre svega naftom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari