Srbija Centar: Ne sme se dozvoliti mogućnost rudarenja u blizini Beograda 1Foto: shutterstock/ TinnitusDoll

Stranka Srbija centar zatražila je od vlasti da se prostorni plan područja Avala-Kosmaj hitno povuče iz procedure javnog uvida i da se iz njega bezuslovno izbaci bilo kakva mogućnost rudarenja u blizini Beograda.

U saopštenju su naveli da je 19. januara objavljen poziv na „Rani javni uvid povodom izrade prostornog plana područja posebne namene predela izuzetnih odlika Avala – Kosmaj“, koji je ostavio mogućnost da se na području četiri beogradske opštine – Mladenovac, Sopot, Barajevo i Voždovac istražuju mineralne sirovine.

Iako je u tekstualnom delu navedeno da je „opšti cilj izrade Prostornog plana zaštita, očuvanje, razvoj i uređenje područja izuzetnih odlika Avale i Kosmaja i njihovog okruženja, na način da se obezbedi razvoj turizma i rekreacije“, promenu stava donosi njegov grafički prilog, koji je sastavni deo Plana.

„Naime, ova karta, nazvana ‘Posebna namena prostora’, u potpunoj je suprotnosti sa tekstualnim delom Plana – na karti je prikazan deo područja posebne namene predela izuzetnih odlika Avala-Kosmaj, koji je predviđen za istraživanje mineralnih sirovina“, naveli su iz Srbija centra i dodali da su za istraživanje mineralnih sirovina predviđeni Sopot, Babe, Stojnik, Guberevac, Lisović, Ralja, Parcani, Barajevo i Ripanj.

U saopštenju su istakli da su ovi zaštićeni predeli, bogati mineralnim i termalnim vodama, sa više stotina zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta i obradivim zemljištem.

„Bilo kakvo istraživanje i eventualna eksploatacija rude cinabarita, koja služi za proizvodnju žive, ili bilo koje druge rude, može da bude pogubno za životnu sredinu ovog kraja, a zbog blizine može da ima i nesagledive posledice na životnu sredinu višemilionskog Beograda i zdravlje građana. Upravo je to bio jedan od razloga zbog koga je poslednji rudnik na Avali, u blizini dečijeg odmarališta Šuplja stena, zatvoren još 1972. godine“, naveli su u saopštenju.

Srbija Centar zahteva da se ovaj plan hitno povuče iz procedure uz ocenu da je ovaj pokušaj režima Aleksandra Vučića da građanima podvali i na „mala vrata“ omogući uništavanje životne sredine u blizini glavnog grada, samo još jedan dokaz da im je od interesa građana važniji interes sumnjivog kapitala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari