Rusi u Srbiji od početka rata u Ukrajini osnovali gotovo 7.000 preduzeća 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Ruski državljani osnovali su u Srbiji 6.976 preduzeća od početka rata u Ukrajini, a uprkos toj brojci, upitno je da li će sve te firme doprineti rastu srpske ekonomije ili su samo put ruskim državljanima za dobijanje stalne boravišne dozvole u Srbiji, piše danas Nova ekonomija.

Pozivajući se na analizu Centra za evropske politike, u tekstu se ukazuje da je boravišna dozvola u Srbiji pomoć uz koju dalje mogu da obezbede vize za zemlje Evropske unije ili da odustanu od vojne obaveze u Rusiji.

Novu generaciju ruskih migranata čine preduzimljivi mladi ljudi iz srednje i više srednje klase, zaposleni u IT sektoru i rade na daljinu.

Najveći broj kompanija ruski državljani osnivaju u tehnološkom sektoru, pa su programiranje i konsalting  dominantni među ruskim biznisima u Srbiji.

Osim toga, ruski migranti se bave ugostiteljstvom, maloprodajom ili drže salone za ulepšavanje, navodi CEP, koji dodaje da se registrovanje tačnog broja Rusa koji žive u Srbiji pokazalo kao veliki izazov, a situaciju su dodatno zakomplikovale razlike u medijskim izveštajima i zvaničnim brojkama.

Evropska komisija je iznela podatak da su 219.153 ruska državljanina ušla u Srbiju od februara 2022. do juna 2023. godine, dok Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije tvrdi da je to znatno veći broj, odnosno da je 370.000 Rusa ušlo u zemlju od februara 2022. do aprila 2023. godine.

Ministarstvo je ipak priznalo odlazak 340.332 ruska državljanina unutar istog vremenskog okvira.

U Srbiji je 30.000 Rusa uspešno dobilo dozvole za privremeni boravak, pa je to jedini tačan statistički pokazatelj, ukazuje CEP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari