Rusija povećala izvoz dizela u Latinsku Ameriku 1Foto: EPA-EFE/SERGEY KOZLOV

Embargo Evropske unije na ruske naftne derivate, koji je stupio na snagu 5. februara, rezultirao je preusmeravanjem ruskog dizela ne samo u Aziju, Afriku i Bliski istok, već sve više i u Latinsku Ameriku, prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

Tokom marta Rusija je izvezla više od 580.000 tona dizela u Latinsku Ameriku, prenosi agencija Rojters, od čega je 440.000 tona otišlo na brazilsko tržište.To je u poređenju sa svega 74.000 tona u celoj prošloj godini.

Turska takođe kupuje ruski dizel koji bi inače otišao u Evropu, a protok u tu zemlju dostigao je najvišu vrednost u poslednjih sedam godina, navodi agencija Blumberg .Na Bliskom istoku, Saudijska Arabija takođe uvozi povećane količine ruskog dizela, dok u isto vreme šalje velike količine dizela u Evropu.

U martu su se trgovci snabdeli ruskim dizelom, koristeći prednost niske cene kako bi povećali zalihe u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskoj Arabiji, da bi zatim povećali izvoz u Evropu. Sredinom marta, oko 500.000 tona ruskog dizela je izvezeno u UAE i Saudijsku Arabiju, u poređenju sa gotovo neznatnim količinama pre godinu dana, objavio je Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari