Ruski prihodi od izvoza nafte pali za trećinu 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Ruski prihodi od izvoza nafte pali su za gotovo trećinu između januara i marta ove godine u odnosu na poslednji kvartal 2022. godine, objavio je Fajnenšel tajms, pozivajući se na nedavnu studiju Kijevske škole ekonomije (KSE).

Kako prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije ukupni prihod Rusije od prodaje sirove nafte i rafiniranih naftnih derivata u prva tri meseca 2023. iznosio je oko 38,8 milijardi dolara, što je pad od 15,7 milijardi dolara u odnosu na period između oktobra i decembra prošle godine, navodi Fajnenšel tajms.

Oko 75 odsto pada prihoda moglo bi se pripisati manjem obimu prodaje i većim sniženjima cena ruske nafte, dok je ostatak rezultat globalnog pada cena nafte, prema istraživačkom timu KSE-a.

Granica cena ruske nafte od 60 dolara stupila je na snagu u decembru prošle godine zajedno sa embargom Evropske unije na pomorsku isporuku ruskog “crnog zlata”. Uprkos oštrom padu prihoda, ruski obim izvoza nafte u martu je dostigao najviši nivo u skoro tri godine, sa ukupnim isporukama nafte od 8,1 milion barela dnevno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari