Ružić: Projekat Univerzum podstiče rast startap zajednice u Srbiji 1Foto: Promo/Mozzart

Za uspešno lansiranje startapova potrebna je velika podrška države, akademske zajednice i privatnog sektora, a 15 inovativnih timova su sve to dobili u okviru projekta Univerzum.

Startap akcelerator koji su pokrenuli Univerzitet u Beogradu i kompanija Mozzart svečano je startovao u hotelu Mona Plaza, a trodnevni Bootcamp otvorio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

Inovatori iz 15 ekipa: iMo, Majstor, Čas posla, SportUp5, Inclusio DOO, VALLTERA Technologies, Trex Serbia, Klik Cash, EasyPass, Poduhvat Team, Pet Travel Advisor Solutions, Dragon in green technology, SOMA BioWorks, C Technologies i Perun lab, imaće priliku da usavrše svoja znanja kroz niz stručnih predavanja, a komisija sastavljena od predstavnika Ministarstva prosvete, Univerziteta i Mozzarta odabraće u četvrtak  najbolje startapove koji će dobiti po 5.000 evra i još dosta mogućnosti.

“Vlada Srbije i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja podržavaju ovakve inicijative jer je digitalizacija i razvoj ekonomije zasnovane na nauci, kreativnosti i novim tehnologijama jedan od naših ključnih prioriteta. Zbog te strateške orijentacije, povećavamo budžet fonda za inovacionu delatnost, osnovali smo fond za nauku, četiri naučno-tehnološka parka… Sve ovo govori koliko želimo da zadržimo mlade, kreativne, stručne ljude u Srbiji. Politika ove Vlade je da stvorimo uslove da svi oni karijere prave u svojoj državi, a da te biznise prošire na planetarni nivo. Upravo iz tog razloga smo podržali Univerzum. Čestitam Univerzitetu u Beogradu i kompaniji Mozzart na ovom sjajnom projektu za koji verujem da će podstaći rast startapa kroz mentorski program i investicije. Velika je stvar što će  imati priliku da čuju predavanja uvaženih domaćih i stranih stručnjaka i što će imati njihovu pomoć u daljem razvoju. Put do uspeha nije lak, ali verujem da će vaš poslovni put biti uspešan uz pomoć ovog programa”, istakao je Ružić.

Timovi sa najboljim startap idejama moći će besplatno da koriste Coworking prostor u centru Beograda i dobiće šansu za veću investiciju jer ih očekuje Pitch sa investitorima na kraju programa.

Među njima su: prenosiva labaratorija, platforma za kućne poslove, aplikacija koja povezuje sportiste sa biznis partnerima na lokalnom nivou, platforme za invalide, programi za skladištenje podataka, inovativno vozilo, aplikacije za uštedu vremena, platforma za privatne časove, uređaj za obnovljive izvore energije, aplikacija za kućne ljubimce, inovativne biološke materijale, tehnologije mašinskog učenja.

Na otvaranju Bootcamp-a, obratio im se i generalni direktor kompanije Mozzart Slobodan Prodanović.

“I mi smo počeli kao svojevrsni startap. Razvoj Mozzartovog informacionog sistema krenuo je iz jedne garaže u Zemunu uz nekoliko programera, viziju i maksimalnu posvećenost. Sami smo razvili taj sistem koji je osnov našeg poslovanja i na koga smo veoma ponosni. Mozzart je danas regionalni lider u oblasti igara na sreću. Proširili smo poslovanje na tri kontinetna, zapošljavamo više od 6.000 ljudi širom sveta i ne planiramo tu da stanemo. Nastavljamo i dalje svakodnevno predano da radimo na daljem razvoju, na novim proizvodima, na primeni inovacija. Od danas smo tu da i vama pružimo podršku, ne samo finansijsku, već i da vam prenesemo bogato znanje i iskustvo. Nastavljamo našu misiju društveno-odgovornog poslovanja i u ovaj projekat ulazimo jer se nadamo da će kroz nekoliko godina biznis ideje koje su krenule iz ovog zajednickog projekta stvoriti neke nove velike kompanije kao što je Mozzart. Svima želimo da ostvarite svoje snove i stignete do svetskog tržišta. U kompaniji Mozzart ćete uvek imati veliku podršku”, naglasio je Prodanović.

Podsetimo, misija projekata Univerzum je da obezbedi neophodne veštine i alate, najbolju biznis edukaciju tima od čak 50 stručnjaka iz zemlje i sveta koji će svojom ekspertizom pomoći u daljem rastu i razvoju starapova.

Odabrani stručni mentori od prvog dana Bootcamp-a pružaju pomoć na razvojnom putu i podršku u savladavanju svih početničkih izazova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari