Puštanje u rad gasnog polja Torda plitko, shodno planovima proizvodnje Naftne industrije Srbije za 2011. godinu, trebalo bi da obezbedi proizvodnju više od 30 miliona kubnih metara gasa godišnje.


Dve bušotine, čiji je kapacitet 80.000 kubnih metara gasa dnevno, na gasnom polju Torda plitko, u srednjebanatskoj opštini Žitište nedavno je pustio u rad Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a. Pre puštanja u rad gasnog polja Torda plitko, prethodno je obavljeno ispitivanje na osnovu kojeg je potvrđeno postojanje komercijalnog gasnog polja. Istražnu bušotinu „Tdp-1“ (Torda plitko-1) koja se nalazi u srednjem Banatu i udaljena je oko pet kilometara od Banatskog Dvora, NIS je izbušio u februaru prošle godine, kada je započeo istraživanje i ustanovio postojanje metanskog gasa, visokog kvaliteta. U septembru prošle godine u blizini prve, izbušena je i druga bušotina „Tdp-2“ (Torda plitko-2) koja je imala za cilj povećanje rezervi i proizvodnje gasa, kao i utvrđivanje granica polja Torda plitko. Nakon procesa istraživanja, obe bušotine su povezane zajedničkim gasovodom do Sabirne gasne stanice Banatski Dvor, dužine oko osam kilometara. Radove na gasnom polju Torda plitko zajedno su u okviru NIS-a izveli Blok „Istraživanje i proizvodnja“ i Blok „Servisi“. Investicija je vredna oko 150 miliona dinara. Pored tog gasnog polja, NIS je u pogonu „Srednji Banat“, na naftno-gasnom polju Elemir, krajem prošle godine pustio u proizvodnju i bušotinu El-71, koja dnevno proizvodi oko 11 tona nafte. U toku 2011. godine iz bušotine El-71 se očekuje proizvodnja nafte od oko 4.000 tona. Naftno polje Elemir trenutno ima 32 naftne i tri gasne bušotine u proizvodnji.

NIS je u 2010. godini ostvario najveću proizvodnju nafte i gasa u poslednjih 10 godina. Po uspešnim rezultatima proizvodnje u odnosu na biznis plan, prethodna godina spada u red najboljih godina od početka eksploatacije nafte i gasa. Proizvodnja nafte u prošloj godini iznosila je 1,25 miliona uslovnih tona, što predstavlja rast od preko 30 procenata u odnosu na prethodnu godinu. Do rasta proizvodnje i rezervi nafte i gasa došlo je, pre svega, zahvaljujući razvoju projekta Gasni biznis, optimizaciji proizvodnje, primeni novih tehnologija, razradnom i istražnom bušenju, kao i efikasnijem i produktivnijem radu svih pogona u blokovima „Istraživanje i proizvodnja“ i „Servisi“. Planirana proizvodnja nafte u ovoj godini iznosi 1,5 miliona uslovnih tona, što predstavlja rast od oko 20 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok će se resursna baza povećati za pet odsto.

Tokom 2011. godine u pogonu „Srednji Banat“ planirana je realizacija prve faze rekonstrukcije infrastrukture na naftnom polju Elemir koja će omogućiti nastavak procesa intezivnije proizvodnje nafte i gasa na tom i okolnim naftnim i gasnim poljima. Važnost ovog projekta ogleda se u činjenici da će pored smanjenja troškova održavanja proizvodnih sistema, uticati i na povećanje zaštite životne sredine. Samo za ovu fazu rekonstrukcije NIS će izdvojiti oko 267 miliona dinara. U sklopu projekta rekonstrukcije planirana je automatizacija celokupnog sistema za proizvodnju, pripremu i transport nafte i gasa. Pored toga, u toku je završetak nekoliko paralelnih investicionih projekata koji imaju za cilj rast proizvodnje nafte i gasa, smanjenje troškova, modernizaciju infrastrukture i uvođenje novih tehnologija u proizvodnju. Reč je o završetku radova na rekonstrukciji objekata na naftnom polju Boka, čime se stvaraju uslovi za povećanje proizvodnje nafte za oko 40 tona na dan, radovi na povezivanju više naftnih i gasnih bušotina, kao i povezivanje kompresorske stanice na naftnom polju Elemir novim gasovodom sa Pogonom za pripremu i transport nafte i gasa u Elemiru i završni radovi na izgradnji gasovoda kod Banatskog Karađorđeva. Istovremeno su započeti radovi na bušenju razradne bušotine na naftnom polju Itebej, na kojem su dodatno utvrđene još dve lokacije za bušenje novih razradnih bušotina, čiji se početak bušenja očekuje u julu 2011. godine.

Korak izvan granica

U okviru razvoja projekta proizvodnje nafte i gasa napravljen je prvi korak van granica Srbije. U Banjaluci je NIS, zajedno sa Njeftegazinkorom osnovao krajem prošle godine zajedničko preduzeće „Jadran-Naftagas“, koje se bavi istraživanjem i proizvodnjom ugljovodonika na teritoriji Republike Srpske, a strateškim planom je predviđeno širenje poslovanja i na druge države u regionu. Strateški plan razvoja kompanije predviđa stalni rast proizvodnje nafte i gasa, koja bi 2020. godine trebalo da iznosi oko 4,7 miliona tona u zemlji i inostranstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari