SAD će nastaviti da obaraju cenu nafte 1Nafta, ilustracija Foto: FreeImages/ rsvstks

Mogle bi proći godine pre nego što Sjedinjene Američke Države popune strateške rezerve nafte, rekla je ministarka energetike te zemlje Dženifer Grenholm, nakon što je prošle godine prodaja iz tih rezervi koju je inicirao predsednik Džo Bajden gurnula zalihe na najniži nivo od 1983. godine, prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

„Ove godine će nam biti teško iskoristiti ovu nisku cenu“, rekla je Grenholm obraćajući se članovima američkog Kongresu dodavši da će SAD nastaviti da traže nisku cenu u budućnosti jer nameravaju da uštede dolare poreskih obveznika.

Saopštenje ministarke Grenholm ohladilo je trend povećanja cena nafte, posle udara izazvanog lomom u bankarskim sistemu, piše Blumberg. Zvaničnici Bajdenove administracije rekli su da žele dopuniti rezerve, nakon prošlogodišnje istorijske prodaje 180 miliona barela.

Nafta iz strateških rezervi prodavala se po oko 94 dolara po barelu.

Cena referentnih fjučersa nafte West Texas Intermediate pala je na oko 70 dolara po barelu ove nedelje zbog zabrinutosti za ekonomiju usred krize u nekoliko banaka. Grenholm je u Kongresu rekla da administracija želi da otkupi naftu po ceni ispod 72 dolara po barelu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari