SAD traže od Srbije da razmotri alternativu ruskom gasu, ali stručnjaci misle da ona ne postoji 1Foto: EPA-EFE/ GEORGI LIČOVSKI

Srbija ne može da potraži alternativu ruskom prirodnom gasu kako to predlaže Gabrijel Eskobar, zamenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za Evropu i Evroaziju iz jednostavnog razloga što ta alternativa ne postoji, tvrdi domaća stručna javnost.

Eskobar je nedavno izjavio da su SAD, što se tiče pitanja energetske bezbednosti, „podstakle Srbiju da razmotri alternative ruskom gasu, uključujući obnovljive izvore energije i tečni prirodni gas“. Prema njegovim rečima u tom nastojanju “postignut je određeni napredak”.

– Ako SAD uspeju da smanje udeo ruskog gasa na Zapadnom Balkanu, rezultat će biti stvaranje velikih privrednih mogućnosti za američke energetske kompanije u smislu kretanja regiona ka više obnovljivim energetskim izvorima -istakao je Gabrijel Eskobar u svom obraćanju podkomitetu za inostrane poslove američkog Senata.

Generalni sekretar Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić kaže za Danas da je zahtev Gabrijela Eskobara u potpunosti bez osnova i neostvariv.

– U narednih 10 do 15 godina, kada govorimo u Srbiji, neće biti alternative ruskom gasu. Drugim rečima, nema ga dovoljno iz drugih izvora tako da je nemoguće da naši potrošači ruski gas zamene nekim drugim. Eskobar predlaže da umesto ruskog gasa naša zemlja koristi tečni prirodni gas. Ni to nije moguće jer ni njega nema u dovoljnim količinama. Sjedinjene Američke Države su svojevremeno morale da uvezu određene količine ruskog tečnog prirodnog gasa jer ga, zbog ekstremno niskih temperatura, nisu imale dovoljno za potrebe svojih potrošača u državi Masačusets – objašnjava naš sagovornik.

Kada je pak reč o obnovljivim izvorima energije Vuletić naglašava da je reč o dopunskom kapacitetu za proizvodnju električne energije koji nikako ne mogu da postanu bazni.

– Obnovljivi izvori nemaju dovoljno potencijala kako bi postali osnovno sredstvo za proizvodnju struje što znači da se ni o njima ne može govoriti kao o nekakvoj održivoj alternativi kada je reč o energentima. U onoj meri u kojoj su Sjedinjene Američke Države prešle na obnovljive izvore energije treba da pređe i Srbija – kaže Vuletić.

Ekspert za energetiku Miloš Zdravković ističe da diverzifikaciju snabdevanja gasom, kako zahteva američka administracija, u ovom trenutku nije moguće sprovesti. On kaže da Eskobarovu izjavu treba posmatrati u sklopu sukoba američkih vladajučih demokrata i republikanaca koji imaju suprotne stavove kada je reč o ruskim energentima.

– Srbija je počela sa izgradnjom gasne interkonekcije sa Bugarskom, odnosno gasovoda Niš – Sofija, koja treba da predstavlja alternativni pravac za snabdevanje gasom u odnosu na postojeće. Međutim, njime potrošači u našoj zemlji ne bi mogli da se snabdevaju dovoljnim količinama gasa jer je u međuvremenu njegova potrošnja povećana. Problem predstavlja i to što je gas koji proizvode druge zemlje a ne Rusija po pravilu unapred rezervisan pa ga shodno tome za Srbiju jednostavno ne bi bilo. Što se tiče tečnog prirodnog gasa ni njega nema dovoljno kako bi bio alternativa ruskom a problem predstavlja i to što je skuplji od njega zbog čega mu ne može biti konkurentan – navodi Zdravković.

Energetski analitičar Goran Radosavljević kaže za Danas da mogućnost za diverzifikaciju kada je reč o snabdevanju energentima uvek postoji ali da je u slučaju Srbije problem u tome što se u proteklom periodu nije radilo na stvaranju uslova za to.

– Konkretno ne postoji izgrađena infrastruktura koja bi omogućila da se tečni prirodni gas doprema u našu zemlju. Shodno tome ne bi se moglo reći da postoji realna alternativa snabdevanju ruskim gasom. Takođe, kada govorimo o tečnom prirodnom gasu treba naglasiti da su najveći dobavljači za zemlje Evrope Katar i Rusija. To znači da bi i u slučaju da Srbija izgradi potrebnu infrastrukturu tečni prirodni gas nabavljala na tržištu na kome veliki deo zauzima upravo Rusija – navodi naš sagovornik.

Ekspert za energetiku Velimir Gavrilović kaže za Danas da je za Srbiju diverzifikacija izvora za snabdevanje gasom dobra stvar ali da se postavlja pitanje koliko to košta.

– Da bi se Srbija snabdevala tečnim prirodnim gasom potrobno je izgraditi odgovarajuću infrastrukturu za tako nešto. U prvom redu terminale u lukama za prihvat tankera koji prevoze prirodni tečni gas. Ako bi Sjedinjene Američke Države htele da finansiraju izgradnju terminala i druge potrebne infrastrukture onda bi priča o snabdevanju potrošača tim energentom bila realna. Kada je reč o snabdevanju energentima Srbija uvek treba da se orijentiše na one koji su jeftiniji – zaključuje Gavrilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari