Saudijska Arabija negira da će smanjenje proizvodnje izazvati nestašicu nafte na tržištu 1Foto: EPA-EFE/ ALI HAIDER

Ministar nafte Saudijske Arabije princ Abdulaziz bin Salman demantovao je prognoze da strategija reza proizvodnje te zemlje vodi svet u manjak nafte već ove godine.

Kako prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije pozivajući se na Rojters govoreći na Svetskom naftnom kongresu u Kalgariju on je rekao da nedavna smanjenja proizvodnje nemaju za cilj povećanje cena već stabilizaciju tržišta.

Ne radi se o podizanju cene, već o donošenju ispravnih odluka kada imamo podatke,” rekao je princ Abdulaziz bin Salman, navodeći kao primere kontinuiranu neizvesnost oko potrošnje nafte u Kini, pad proizvodnje u Evropi, kao i tok inflacije i nivo kamatnih stopa u Severnoj Americi i Evropi. Odbacujući proceneda će tržište sirove nafte imati veliki deficit u četvrtom tromesečju, on je ukazao da prognoze ponude i potražnje nisu uvek pouzdane.

On je ujedno kritikovao prognoze o deficitu ponude koje je objavila Međunarodna agencija za energiju (IEA), tvrdeći da se ta agencija bavi politikom umesto analizom tržišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari