Sednica Socijalno-ekonomskog saveta bez predstavnika sindikata 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Sednica Socijalno-ekonomnskog saveta danas je održana bez predstavnika dva reprezentativna sindikata – Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“, tako da nije bilo kvoruma za donošenje odluka, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, Đorđević je istakao da sindikati nisu napustili savet već traže posebnu sednicu na kojoj bi, uz prisustvo premijerke, bila razmotrena situacija u Republičkom geodetskom zavodu (RGZ).

Sindikati su odlučili da ne učestvuju u radu Socijalno-ekonomskog saveta Srbije sve dok se ne reše problemi zaštite zaposlenih i članova sindikata u RGZ.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović napustio je i prethodnu sednicu Socijalno-ekonomskog saveta nezadovoljan zbog, kako je tada rekao, šikaniranja članova tog sindikata u RGZ koji su učestvovali u štrajku.

Kada je reč o optužbama da direktor RGZ formira novi sindikat, ministar Đorđević je rekao da se zna kako se osniva sindikat.

„Postoji zakon o tome, i ako je bilo šta urađeno mimo zakona ima načina da se to ospori“, rekao je ministar.

On je izrazio nadu da će sindikati učestvovati u radu sledeće sednice kada će se pregovarati o minimalnoj ceni rada.

Na današnjoj sednici članovi saveta pokrenuli su inicijaticu za stvaranje Strategije razvoja Srbije do 2050. godine, razmatrali su predlog Zakona o agencijskom zapošljavanju i Zakona o dualnom obrazovanju.

Članovi Socijalno-ekonomskog saveta su predstavnici Vlade Srbije, Unije poslodavaca Srbije i dva reprezentativna sindikata – SSSS i Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari