Selaković: Do novembra ove godine u Srbiji zaposlena 85.321 osoba, postali smo zemlja koja je sve veći uvoznik radne snage 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIC

Od januara do novembra ove godine u Srbiji je zaposlena 85.321 osoba, pa smo od zemlje koja je do pre deset godina imala 700.000 nezaposlenih, a stopa nezaposlenosti je bila 25,9 odsto, danas postali zemlja koja je sve veći uvoznik radne snage, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje i boračka pitanja Nikola Selaković.

Selaković na obeležavanju 101. godišnjice Nacionalne službe za zapošljavanje, koje je organizovano u Gradskoj kući u Novom Sadu, rekao da je u ovoj godini raspisano 13 javnih poziva namenjenih poslodavcima i nezaposlenim licima, saopštilo je Ministarstvo.

On je naveo da je u mere i usluge aktivne politike zapošljavanja planirano da se do kraja ove godine uključi 382.040 nezaposlenih lica, od čega 20.165 po osnovu direktne finansijske podrške, a 2.285 su osobe sa invaliditetom.

Prema njegoim rečima, za realizaciju mera aktivne politike zapošljavanja u ovoj godini izdvojeno je 6,55 milijardi dinara.

Selaković je podsetio da se i ove godine sprovodi program za mlade „Moja prva plata“ koji je započet 2020, a cilj je da podstakne zapošljavanje mladih i pruži podršku privredi u rešavanju problema sa nedostatkom kadrova.

Ove godine za učešće u tom programu prijavilo se više od 10.300 poslodavaca, koji su iskazali potrebu za više od 18.000 pozicija za skoro 27.000 radnih mesta, naveo je Selaković.

Kada je reč o narednom periodu, Selaković očekuje da se više od 21.000 nezaposlenih uključi u finansijske mere aktivne politike zapošljavanja, za šta je u narednoj godini izdvojeno 6,3 milijarde dinara.

On je najavio strateško promatranje budućeg delovanja Nacionalne službe, u skladu sa novim izazovima i potrebama našeg tržišta rada, i ukazao da je jedan od važnih zadataka u narednom periodu uvođenje projekta „Garancije za mlade“, u čijoj realizaciji će Nacionalna služba imati jednu od ključnih uloga.

Gradonačelnik Grada Novog Sada Milan Đurić istakao je da su 2021. godine u Novom Sadu aktivno radila 165.234 lica, što znači da je od 2012. godine zaposleno skoro 40.000 ljudi, naveo je da je Novi Sad u poslednjih deset godina za programe zapošljavanja izdvojio 1,43 milijarde dinara, a da će samo u sledećoj godini izdvojiti rekordnih 203 miliona.

Direktor NSZ Zoran Martinović istakao je ulogu Pokrajine i gotovo svih lokalnih samouprava koje iz svojih budžeta izdvajaju dodatna sredstva za realizaciju lokalnih i regionalnih planova zapošljavanja.

Na obeležavanju 101. godišnjice osnivanja Nacionalne službe istaknutim poslovnim partnerima, privrednicima i saradnicima, koji su zaposlili najveći broj lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, dodeljena su priznanja i zahvalnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari