Selaković: Očekujemo da razmena sa Mađarskom po prvi put pređe dve milijarde evra 1Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas u Budimpešti da Srbija očekuje da trgovinska razmena sa Mađarskom ove godine bude veća od dve milijarde evra.

Selaković je istakao da je današnji susret sa mađarskim kolegom Sijartom u Budimpešti šesti za nepunih godinu dana, i da bi trebalo i češće da se viđaju jer je to dobro za odnose dve države, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

„Sa jedne strane razgovarali smo i razgovaraćemo o produbljivanju ekonomske saradnje. Očekujemo da ove godine prvi put nivo trgovinske razmene pređe dve milijarde evra. Mađarska je za nas, kada je reč o članicama EU, treći partner posle Nemačke i Italije, ali sa tendencijom stalnog rasta“, konstatovao je Selaković.

Za Srbiju je, prema njegovim rečima, važnu što je srpski izvoz u Mađarsku u prvih devet meseci ove godine porastao za 41 odsto.

Selaković je dodao da je u stalnom porastu broj mađarskih kompanija koje posluju u Srbiji, i da to pokazuje koliko su dve privrede povezane i koliko dobri politički odnosi doprinose intenziviranju ekonomske saradnje.

Kako je istakao, na sastanku je bilo reči i o podršci koju Mađarska pruža Srbiji na evropskom putu.

„Još jednom dragom prijatelju zahvaljujem na čvrstoj i nesumnjivoj podršci koju Mađarska, ali i on lično i premijer Orban, pruža evropskom putu Srbije. Činjenica da Mađarska svugde promoviše Srbiju kao ključnu zemlju Zapadnog Balkana, po pitanju političke stabilnosti, ekonomskog razvoja i uticaja na mir i stabilnost u čitavom regionu, jeste nešto što je za nas od izuzetne važnosti“, naglasio je Selaković.

Dodao je i da je uspostavljanje strateškog partnerstva Srbije i Mađarske kruna odnosa koji se ubrzano razvijaju i koji su pravi primer dobrosusedske saradnje i okrenutosti budućnosti.

Ministar Sijarto je konstatovao da odnosi Mađarske i Srbije mogu da se okarakterišu kao prijateljski, od čega profitiraju obe nacije i izrazio zadovoljstvo zbog intenziviranja ekonomske saradnje.

Sijarto je takođe istakao značaj saradnje dve zemlje na suzbijanju ilegalnih migracija i dodao da mađarski policajci učestvuju u zaštiti južnih granica Srbije.

Posebnu pažnju Sijarto je posvetio železničkom povezivanju dve zemlje, preciziravši da će mađarska deonica na brzoj pruzi Budimpešta-Beograd biti završena do 2025. godine, a da će deonica na pravcu Segedin-Subotica biti završena do kraja 2022. godine, dodaje se u saopštenju.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.