Sindikalcu zabranili WC; DIS: Sve radimo po zakonu 1Foto: Stefana Savić

Zbog toga što je osnovao sindikat u firmi i pobunio se zbog neisplaćenih doprinosa Ivica Kostić već više od godinu dana trpi mobing u kompaniji DIS, a poslednja u nizu kaznenih mera, kako kaže, jeste zabrana odlaska u toalet van pauze.

O njegovom slučaju pisali smo i prošlog juna, od tada neke stvari su se promenile jer je DIS njemu i većini radnika uplatio doprinose za četiri godine, ali ne i za poslednje dve. Međutim, neke stvari su ostale iste.

– I dalje sam pod kaznom, telefon mi nije dozvoljen, a od skora ni odlazak u toalet van pauze od pola sata. Jednog prepodneva me je pozvala direktorka maloprodaje na razgovor, kom su prisustvovala još dva direktora i rekla mi da sam pre nekoliko dana tri puta bio u WC-u i pitala me šta sam radio toliko. Kada sam joj rekao da ne bih da obrazlažem šta sam radio, rekla je da za mene više nema odlazaka mimo pauze jer „po zakonu kompanije to nije dozvoljeno“ – kaže za Danas Ivica Kostić, predsednik Samostalnog sindikata u kompaniji DIS.

On tvrdi da mu je na pitanje kako taj zakon kompanije ne važi i za druge ona odgovorila „to samo za tebe važi“.

– Pitao sam je onda u kom zakonu piše da ja ne smem u toalet kad imam potrebu, da bi mi ona rekla: kad mi budeš pokazao gde piše i u kom zakonu stoji da smo dužni da ti dozvolimo odlazak u toalet donesi zakon, razmotrićemo – ističe Kostić.

On kaže da je nadređene obavestio o tome, i doneo potvrdu od lekara da ima hroničnu upalu bešike te da ne može da naredi organizmu kada da ide u toalet, kao i da je o svemu što mu se dešava na radnom mestu, u novobeogradskoj prodavnici, obavestio generalnog direktora. Povratnu informaciju od njega, kako kaže, nije dobio.

Ivica Kostić podseća da je mobing, prebacivanje na kasu i smanjenje plate, počeo početkom prošle godine kada su u kompaniji saznali da je osnovao sindikat.

– I u tom razgovoru direktorka me je opet pitala za sindikat i rekla da njime mogu da se „bavim kod kuće, a ne u firmi“- napominje Kostić.

On za naš list tvrdi da je od prošle godine zbog pritiska rukovodstva gotovo ceo sindikat „ispisan“, te da su nedavno u firmu dolazili i advokati koji su se predstavljali kao „gazdini“ i razgovarali sa preostalim članovima sindikata, između ostalog i tome da li podržavaju Ivicu Kostića, koji je o svemu što mu se dešava pisao na svom nalogu na Fejsbuku.

– Ispitivali su članove da li su lajkovali stranicu, da li se slažu sa mnom i slično – napominje Kostić.

U kompaniji DIS za Danas kažu da „niko od neposrednih rukovodilaca Ivice Kostića nije komunicirao na temu sindikalnog organizovanja“, međutim nigde konkretno ne demantuju da je Kostiću zabranjeno da odlazi u toalet van predviđene pauze.

– Netačno je da poslodavac primenjuje dvostruke standarde u ponašanju prema Ivici Kostiću i drugim zaposlenima i da mu se od strane poslodavca ograničavaju bilo koja prava priznata Zakonom i Ugovorom o radu – ističu za naš list u ovoj kompaniji.

Tema sastanka na koji je Ivica Kostić pozvan bila je, kako kažu, isključivo poštovanje Ugovora o radu i Zakona o radu, tačnije napuštanje radnog mesta mimo vremena predviđenog za korišćenje pauze i neobaveštavanje neposrednog rukovodioca o istom.

– Apsolutno odbacujemo sve optužbe da su zaposleni izloženi bilo kakvom pritisku i lošem tretmanu zbog članstva u sindikatu zaposlenih i smatramo takve tvrdnje zlonamernim – navode u DIS-u.

I dok Ivica Kostić za naš list tvrdi da su mu iz DIS-a, i to tek kada je na njegov dopis reagovala Agencija za borbu protiv korupcije, uplaćeni doprinosi za 2011, 2012, 2013 i 2014. ali ne i za poslednje dve godine, u DIS-u ističu da oni „sve obaveze prema zaposlenima redovno izmiruju“.

U DIS-u tvrde da poštuju zakone, da ih redovno kontrolišu i da nije zabeležen nijedan slučaj kršenja zakona.

– Ugled kompanije DIS se bez ikakvog povoda narušava iako smo već više puta objašnjavali situaciju koju smo u ranijem periodu imali sa PIO fondom, a koja je uspešno rešena. Naime, kompanija DIS redovno i blagovremeno uplaćuje doprinose za sve zaposlene u kompaniji. Problem postoji u PIO fondu jer se kasni sa knjiženjem uplaćenih iznosa – napominju u kompaniji DIS.

Popust 10 odsto

Prošlog leta kompanija DIS je sa ministrom rada Aleksandrom Vulinom postigla dogovor o tome da 14.000 zaposlenih u službi socijalne zaštite ima popust od 10 odsto u radnjama ovog trgovinskog lanca. „Veoma sam ponosan na taj dogovor jer nama to mnogo znači. Ne zbog popusta, već zato što neko pokazuje koliko ceni naš rad i što pokazuje da je spreman da se odrekne dela profita u korist radnika u socijalnoj zaštiti, jer ceni ono što oni rade“, rekao je Vulin tom prilikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari