Sindikat Sloga: Postoji opravdana bojazan da Srbija postane radni logor u Evropi 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ/DS)

Sindikat „Sloga“ saopštio je danas da najoštrije osuđuje događaje na gradilištu kompanije Linglong u Zrenjaninu, gde su indijski radnici bili izloženi maltretiranju i fizičkom nasilju i upozorio je da postoji opravdana bojazan da Srbija postane radni logor.

„Nakon svih dosadašnjih incidenata postoji opravdana bojazan da će se projekti pretvoriti u novu muku za strane radnike, koje će izvođači radova uvoziti iz ekonomsko siromašnih zemalja, ali i domaće radnike, transformišući Beograd i Srbiju u simbolički „radni logor“ u srcu Evrope“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je to „samo vrh ledenog brega u nizu problema koji se javljaju kada vlasti Srbije neodgovarajuće tretiraju, regulišu i ne nadziru rad stranih investitora, posebno kineskih“, navedeno je u sopštenju.

Indijski radnici, njih 11 angažovanih na gradlištu fabrike „Linglong“, pre dva dana dali su izjave u Policijskoj upravi u Zrenjaninu o lošim uslovima života i rada i neisplaćenim zaradama.

Sloga je navela da je Srbija „preko svojih predstavnika, predala u ruke kineskih investitora, ne samo teritoriju za njihove investicije, već i autonomiju u donošenju odluka koje direktno utiču na živote radnika“.

Inspekcijske službe i drugi organi zaduženi za zaštitu prava radnika, kako je navedeno, „ne uspevaju da se suprotstave takvim praksama, što dovodi do ozbiljnog ugrožavanja radnih i ljudskih prava“.

„Naročito nas zabrinjava netransparentnost u vezi sa kineskim investicijama i njihovim dugoročnim uticajem na našu zemlju, posebno u svetlu najavljenih projekata poput izgradnje „Ekspo 2027″ u Beogradu“, navela je Sloga.

Taj sindikat je apelovao na sve građane da podignu glas protiv „robovlasničkog“ odnosa prema radnicima i pozvao aktuelnu vlast, a naročito inspekcijske organe, policiju i tužilaštvo da prestanu sa tolerisanjem nasilja prema radnicima i preduzmu hitne korake u regulisanju i kontroli državnih i stranih investitora, kako bi se osiguralo poštovanje radnih prava i dostojanstva svih radnika u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari