Sindikat "Zastava oružje" traži smenu Ivice Marjanovića, predsednika Nadzornog odbora 1Foto: Beta/Zastava oružje AD/DS (Ilustracija)

Sindikalna organizacija „Zastave oružja“ obratila se danas otvorenim pismom Ministarstvu odbrane i ministru Nebojši Stefanoviću koji i dalje, po njima, ignorišu zahteve radnika fabrike da smeni pukovnika Vojske Srbije Ivicu Marjanovića koji već petu godinu predsedava Nadzornim odborom fabrike „Zastava oružje“ AD.

Sindikalci upozoravaju resorno Ministarstvo da se fabrikom upravlja na nezabeležen način, podsećajući da su u mnogim obraćanjima javnosti do sada naveli brojni primeri zloupotrebe upravljačke funkcije i neprimerenog načina rada predsednika Nadzornog odbora.

– Odgovornost Nadzornog odbora ogleda se u devastiranju i razaranju fabričkog sistema kao rezultat stalnih i protivstatutarnih smena izvršnih direktora, brojnih smena nižeg rukovodećeg kadra, mešanja u rukovodne nadležnosti, kao i kršenje fabričkog Statuta, stoji u saopštenju sindikata oružara koje potpisuje njegov predsednik Dragan Ilić.

Oni dodaju da je pukovnik Marjanović, koo predsednik Nadzornog odbora učestvovao je u donošenju niza odluka štetnih po fabriku gde su odobravane donacije u višemilionskim iznosima, iako fabrika posluje u izuzetno složenim finansijskim okolnostima, što je uzrokovalo da pored svih finansijskih obaveza radnicima fabrike nije povezan staž.

Sindialci ističu da je već godinama prisutna potpuna privatizacija javne funkcije a koja bi trebalo da se obavlja isključivo u javnom interesu. Ključne i strateške odluke po fabriku donošene su telefonskim putem tako da je procena imovine fabrike usvojena na telefonskoj sednici, što je za rezultat imalo višestruko umanjenje vrednosti 45 hektara fabričkog zemljišta koje se nalazi u najužoj gradskoj zoni, kao i umanjenje vrednosti objekata i fabričke opreme.

– Nadzorni odbor je odgovoran i za promašaj u realizaciji razvojnih zadataka, promašaje prilikom kupovine fabričke opreme koja danas ne daje efekat podizanja proizvodnog kapaciteta i, po mišljenju stručne fabričke javnosti, takvi promašaji se mere iznosima od nekoliko miliona evra, i sve to nije bio dovoljan razlog da se preispita rad predsednika Nadzornog odbora, podsećaju oni ministarstvo, ministra i javnost u svom javnom obraćanju.

Prema njima, rezultat takvog upravljanja i nepoštovanja fabričkih procedura su gubici od preko 40 miliona dolara ostvareni samo od 2017. godine od kada je Ivica Marjanović predsednik Nadzornog odbora, što je doprinelo da ukupni gubici preduzeća prelaze 18 milijardi dinara, na šta ovaj sindikat ukazuje već godinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari