Sindikat: Zbog ukidanja viza Kosovo će ostati bez 150.000 radnika, poslodavci na testu 1Foto: Print screen Kosovo online

Predsednik Nezavisnog sindikata privatnog sektora Kosova Jusuf Azemi izjavio je danas da će zbog liberalizacije viznog režima Kosovo ove godine ostati bez 150.000 radnika.

Azemi je rekao da će liberalizacija viznog režima uticati i na privatni sektor i dodao da vlasnici raznih kompanija u prvoj polovini ove godine imaju svojevrsni test, odnosno poslednju šansu da obezbede bolje uslove za rad pre nego što dođe do odlaska radne snage s Kosova.

„I sada je primetan nedostatak radnika, a očekujem da ćemo u drugom delu ove godine imati veći broj ljudi koji odlazi s Kosova, pod uslovom da nađu posao sa boljim uslovima. Vlasnici preduzeća imaju prvih šest meseci ove godine kao svojevrsni test da bar ponude uslove koji ispunjavaju zakon o radu i kolektivni ugovor“, rekao je Azemi prištinskim medijima.

Prema njegovim rečima, na Kosovu bi minimalna plata trebalo da bude 500 evra.

„Znamo da ima nestašica radne snage svuda u svetu, ali na Kosovu je veoma ozbiljno da toliki broj radnika ode, jer imamo mali broj stanovnika. Nadam se da ovi podaci možda nisu tačni, ali bojim se da ćemo ove godine imati između 100.000 i 140.000 radnika manje nego prethodnih godina“, rekao je on.

Od 1. januara 2024. godine građani Kosova mogu da putuju bez viza u 27 zemalja šengenskog prostora.

Liberalizacija viza omogućava građanima Kosova, koji imaju biometrijske pasoše, da borave do 90 dana, u periodu od šest meseci, u bilo kojoj od 27 država članica šengenskog prostora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari