Sindikati katastra odgovaraju rukovodstvu RGZ 1Foto: Radnik.rs

Tri reprezentativna sindikata Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) ponovo su se obratili javnosti u nizu saopštenja koje poslednjih dana razmenjuju RGZ, odnosno katastar i sindikati.

Saopštenje koje potpisuju SSSS-Jedinstvena organizacija sindikata, Sindikat NEZAVISNOST RGZ i Sindikat zaposlenih RGZ-a ASNS prenosimo u celosti:

„Svaki pokušaj rukovodstva RGZ-a da afirmiše samo njima vidljive rezultate izaziva oštre i energične reakcije mnogih institucija i pojedinaca koji su svojim poslovanjem upućeni ili oslonjeni na rad ove institucije. Tri sindikata Republičkog geodetskog zavoda za koje vrh zavoda tvrdi da su „državni“, na sve konstatacije i manipulacije ne mogu da ostanu nemi.

Jasan i nedvosmislen stav Advokatske komore u kome upozorava na nezakonito rangiranje advokatskih kancelarija kao i na ponašanje rukovodstva RGZ-a, koje nije uskladu sa zakonima kojima se definiše rad državnih organa, naišao je na još jedan ironičan odgovor zavoda.

Inicijativa Poverenice za zaštitu ravnopravnosti kojom traži ocenu ustavnosti usvojenog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti takođe je naišla na krajnje neobičan i ironičan odgovor vrha RGZ-a.

Odjednom se prihvata nečija inicijativa da se pomenuti zakon promeni uz određene uslove. Stiče se utisak da su izmene i dopune Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti kao i Zakona o državnom premeru koji su doneti po hitnom postupku neposredno pred raspuštanje narodne skupštine, urađene mimo rukovodstva Republičkog geodetskog zavoda. To naravno nije tačno i vrh zavoda se oglušio na brojne primedbe i zamerke stručne javnosti i ostao pri predlogu zakona koji su i usvojeni. Sama primena zakona je ukazala na otvaranje brojnih problema ne samo kod profesionalnih korisnika i građana već i u funkcionisanju RGZ-a. O tome svedoče brojne primedbe advokata, notara, kao i objave rang lista profesionalnih korisnika kojima se pokušava krivica i odgovornost za lošu efikasnost u radu preneti na institucije van zavoda.

Nestručnost, neprofesionalizam i bahatost u skoro svim aspektima rukovođenja i pored jako izražene medijske kampanje i marketinga, izbija na površinu. Pokušaj rukovodstva da za svoje neuspehe okrivi zaposlene službenike, advokate, javne beležnike, privatne geodetske organizacije pa i same građane, je jedna velika sramota i bruka za samu državu koja bi morala da nadgleda i kontroliše dešavanja u organima uprave.

Primoravanje službenika da na društvenim mrežama prate objave i napise o radu RGZ-a i hvale nevidljive rezultate je viši stadijum bahatosti i nezakonja koje godinama promoviše aktuelni direktor sa svojim saradnicima. Poslednje saopštenje u kome se traže predlozi koji bi poboljšali zakon koji je nedavno donet samo ilustruju haos i neusklađenost takozvanih reformi i procesa digitalizacije koji su sprovedeni.

Elektronsko poslovanje i predaja zahteva na e-šalterima, preko advokata, notara, geodetskih organizacija je pre svega napredak, ali isključivanje mogućnosti da se građani direktno obrate katastru i preko šaltera predaju svoje zahteve, uvođenje više tarife za izdavanje dokumenata u katastru nego van njega, naknade za otklanjanje službenih grešaka u katastru i ukidanje Službi za katastar u većem broju opština nije u interesu ni građana ni države, a istovremeno diskriminiše veliki broj građana.

Isto tako, ni prijem kadrova koji nisu iz struke ne doprinosi efikasnosti rada RGZ-a već samo stvara nepotrebni trošak. Plate referenata koje su 2014. bile na nivou prosečne zarade u Republici Srbiji, sada su 30.000 dinara ispod proseka u republici. Samo ovaj podatak svedoči o „uspešnosti reforme i kvalitetu rada“ rukovodstva RGZ-a. Sindikati se nadaju i veruju da će nova Vlada koja bi trebala da se formira, pitanje rada i razvoja RGZ-a staviti na prioritetno mesto“, navodi se u saopštenju sindikata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari