Sindikati Ziđina: Pregovorima i kolektivnim ugovorom brane se interesi članstva i zaposlenih 1Foto: Srbija Ziđin koper

Predstavnici kompanije Srbija Ziđin Koper treba do 3. februara da se izjasne da li stavljaju van snage nepovoljan Pravilnik o radu radi započinjanjanja pregovora o zaključivanju kolektivnog ugovora o čemu treba da obaveste resorna ministarstva i sindikate, objavljeno je u obaveštenju Sindikata “Nezvisnost” kompanije Srbija Ziđin Koper nakon sastanka predstavnika resornih ministarstava, sindikata i kineske kompanije Srbija Ziđin Koper održanog u Beogradu.

Svi sindikati nastupili su složno, jedinstvenog stava da se pregovorima i Kolektivnim ugovorom brane interesi članstva i svih radnika kompanije, njihovih porodica i budućih generacija. Time se budućnost grada, ali i štite interesi države u skladu sa zakonom, prenosi Sindikat “Nezavisnost” zaključke sa sastanka.

Navode takođe da su predstavnici resornih ministarstva “korektno i objektivno, na strani zakona ove zemlje, zastupali institucije i svoja ministarstva, a to je i interes sindikata”.

-Sa druge strane predstavnici kompanije i pojedini njihovi zakonski zastupnici, advokati koji su nekad ispred srpske vlade sastavljali ugovor o strateškom partnerstvu, sada zastupaju kinesku kompaniju u pregovorima na štetu zaposlenih – navodi se u obaveštenju “Nezavisnosti” upućenom zaposlenima.

Sindikati Ziđina: Pregovorima i kolektivnim ugovorom brane se interesi članstva i zaposlenih 2
Obaveštenje Sindikata „Nezavisnost“ Srbija Ziđin Koper

Kao bitno ističu da su predstavnici kompanije na pitanje sindikata “zašto donose novi pravilnik kada svi ekonomski parametri ukazuju neverovatan profit i skok cene bakra” promenili prvobitan, ekonomski razlog i odgovorili svima “zato što nam to zakon dozvoljava”.

-Međutim zakon dozvoljava i ostale vidove sindikalne borbe , protest i štrajk, što je predočeno na sastanku – kažu u Sindikatu “Nezavisnost” kineske kompanije.

Obaveštavaju i zaposlene u kompaniji da na predlog Ministarstva rada predstavnici Srbija Ziđin Koper treba do 3. februara da se izjasne da li stavljaju van snage nepovoljan Pravilnik o radu radi započinjanjanja pregovora o zaključivanju Kolektivnog ugovora.

-Predstavnici kompanije u Boru preko svojih predstavnika imaju mandate da odbiju, ali ne i da private predloge sindikata, pa i ministarstava, bez svojih šefova u Kini. Zato imaju rok do 3. februara da dobiju instrukcije i obaveste ministarstva i sinidkate o odluci povlače li ili ne sporni pravilnik – navodi se u ovom obaveštenju.

Sindikat “Nezavisnost” je na sastanku u Beogradu obavestio ministarstva i kompaniju da je 12. januara pokrenuo tužbu za utvrđivanje apsolutne ništavnosti Pravilnika o radu kod poslodavca kao još jedan zakonit put ka odbrani interesa svih radnika.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari