Siniša Mali nastavio razgovore sa MMF-om u okviru novog savetodavnog aranžmana 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO

Ministar finansija Srbije Siniša Mali nastavio je danas, u okviru novog savetodavnog aranžmana, razgovore sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi Jan Кes Martejn, a koja od danas boravi u Beogradu.

Razgovori su se protekle nedelje obavljali onlajn, a u okviru novog savetodavnog aranžmana „Instrument za koordinaciju politika“, koji je počeo da se sprovodi u junu 2021. godine, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Tema sastanka je bio budžet za 2022. godinu, kao i strukturne reforme koje su deo aktuelnog aranžmana, sa naglaskom na reformi Poreske uprave.

Budžet za 2022. godinu će se naći u skupštinskoj procesuri u drugoj polovini novembra.

Mali je rekao da je cilj budžeta da se nastavi sa smanjenjem deficita i sa smanjenjem udela javnog duga u BDP-u.

On je izvestio šefa Misije MMF-a da će i u narednoj godini veliki deo budžeta biti izdvojen za kapitalne projekte, koji dalje utiču na rast BDP-a i na bolji kvalitet života građana.

Кako je istakao, veliki deo projekata će biti deo tzv. zelene agende, i dodao da je Srbija nedavno izdala svoju prvu zelenu obveznicu, te da ima spremne projekte za finansiranje.

U okviru budžeta naći će se i veće penzije, i to po švajcarskoj formuli, i veće plate u javnom sektoru.

Mali je naglasio i da reforma Poreske uprave ide po planu, kao i projekti prelaska na novi model e – fiskalizacije i e – fakture, a koji će u celosti promeniti način na koji funkcioniše fiskalni sistem u Srbiji.

Ponovio je da su ispunjena sva četiri reformska cilja koja su sa MMF-om dogovorena u aprilu ove godine, što, kako je istakao, govori o posvećenosti i ozbiljnosti Srbije ovom aranžmanu.

Tu se pre svega misli na metodologiju za praćenje fiskalnih rizika, Strategiju za razvoj tržišta kapitala, uredbe iz domena kontrole državne pomoći, a tema sastanka je bilo i izveštavanje po GFSM metodologiji MMF-a, koje je dogovoreno i potvrđeno, a što je takođe jedan od reformskih ciljeva.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda će boraviti u Beogradu do 22. oktobra.

Novi aranžman „Instrument za koordinaciju politiku“ trajaće do kraja 2023. godine.

Aranžman je u potpunosti savetodavnog karaktera, odnosno ne podrazumeva finansijsku podršku.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.