Mali na Londonskoj berzi pozvao investitore da ulažu u Srbiju 1Foto: FoNet/Ministartsvo finansija

Ministar finansija Siniša Mali danas je na Londonskoj berzi predstavio ekonomsku politiku Vlade Srbije, njene makroekonomske rezultate i investicioni potencijal i pozvao investitore iz celog sveta da ulažu u Srbiju, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Na berzi u Londonu se održava konferencija koja je posvećena Centralnoj i Istočnoj Evropi i Centralnoj Aziji.

Mali je ocenio da je Srbija mnogo toga uradila u oblasti ekonomije u poslednje četiri godine.

„Srbija je poslednjih godina postala najatraktivnija investiciona destinacija u regionu, a prošle godine je privukla 3,5 milijardi evra investicija, dok su sve druge zemlje u regionu zajedno privukle 1,9 milijardi evra“, naveo je on.

Ministar je ukazao da Srbija tri godine zaredom ostvaruje suficit u budžetu, javni dug je na nivou od oko 50 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a njegov rast je u prošloj godini iznosio 4,3 odsto.

On je dodao da je Srbija diverzifikovala bazu investitora i da je otvorena ka tržištima širom sveta.

„Srbija je na putu ka EU, ali su nam osim evropskih, važna i druga tržišta. Imamo sporazume o slobodnoj trgovini sa Ruskom Federacijom, Belorusijom, Кazahstanom, Turskom, a to nam daje prednost u odnosu na ostale evropske zemlje. Poslednjih godina imamo i veoma velika ulaganja iz Кine“, kazao je Mali.

Ministar je rekao da je cilj da Srbija dobije investicioni rejting, kao i da je napravljen jasan plan kako bi se to dogodilo u naredne dve godine.

Кada je reč o glavnim ciljevima Srbije za budućnost, Mali je naveo da su to finansijska stabilnost i dalji rast privrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari