Siromašnim penzionerima ni povećanje penzija ne vraća izgubljeni životni standard 1BETAPHOTO/Milan Timotić/MO

Uprkos najavljenom povećanju penzija koje bi trebalo da pomogne da umanji realni pad primanja najstarijih u vreme visoke inflacije u Srbiji, penzioneri koji imaju ispodprosečne penzije i dalje će biti u teškom ekonomskom položaju, sa mesečnim sredstvima nedovoljnim za preživljavanje, kaže za Danas Jovan Tamburić, predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica.

Inflacija utiče na sve u Srbiji, ali među najugroženijima su oni penzioneri koji su već u teškom ekonomskom položaju.

Prema Republičkom zavodu za statistiku međugodišnja stopa inflacije u Srbiji iznosi 14 odsto, dok je mesečna stopa 1,5 procenata.
Najviše se beleži porast cena proizvoda i usluga lične potrošnje, kao i energenata.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, kaže da cene moraju padati u nekom momeentu.

Prema njegovom mišljenju, deo problema sa ovako visokim rastom cena je u nedostatku nadzora, jer „ne može jedan dan cena da iznosi 50 dinara, a da sledeći već bude 150″.

Miloš Grabundžija iz Udruženja penzionera Srbije „Nezavisnost“ smatra da će cene nastaviti da rastu i da je država „uroćena protiv naroda“.

Grabundžija kaže da su akcijske cene sa popustima od 15 ili 20 odsto u marketima zapravo realne, a da su regularne cene neosnovano podignute.

Penzije će, kako je najavio predsednik Srbije, biti povećane od 1. novembra za devet odsto, dok će se u januaru dodatno povećati za 11,2 odsto.

Predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Jovan Tamburić kaže da je potrebno da se penzije usklade sa rastom životnih troškova, jer „od 1. jula 2021. godine do danas openzioneri žive sa tekućom inflacijom“.

Tamburić navodi da se 80 odsto prihoda koje penzioneri imaju troši na hranu, a da su cene hrane porasle više od 25 odsto.

On naglašava da je predsednik Srbije potvrdio da je učešće penzija sa 13 odsto u BDP-u, smanjeno na 11, kako je dogovoreno sa Međunarodnim monetarnim fondom 2014. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari