Skok Srbije na 78. mesto na Globalnom indeksu konkurentnosti 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Srbija je napredovala za 12 mesta po Globalnom indeksu konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma za 2017/18. godinu.

Indeks koji ocenjivanjem više parametara utvrđuje stepen konkurentnosti privrede u odnosu na ostalih 137 ekonomija, Srbiju je svrstao na 78. mesto. Srpska ekonomija je napredovala u osam od 12 stubova konkurentnosti, a iako je napredovala za 12 mesta, u ukupnom zbiru ocena konkurentnosti je povećana sa 4,0 na 4,1 (jedan je najgore, a sedam najbolje). Najveći napredak je ostvaren u makroekonomskom okruženju gde smo preskočili 31 mesto i sa prošlogodišnjeg 103. završili na 72. Tome je pre svega doprinelo drastično smanjenje budžetskog deficita i javnog duga. Po visini inflacije Srbija se nalazi na prvom mestu koje doduše deli sa velikim brojem drugih zemalja koje imaju inflaciju ispod dva odsto.

Prema osnovnim parametrima koji obuhvataju institucije, infrastrukturu, makroekonomsko okruženje i zdravlje i primarno obrazovanje Srbija je napredovala sa 87. na 74. mesto. U okviru ovog pokazatelja najbolje stojimo sa zdravstvom i osnovnim obrazovanjem koji su na 52. mestu, a najlošiji sa kvalitetom institucija koji su na 104. mestu.

Drugi set pokazatelja ocenjuje efikasnost ekonomije po kom smo takođe napredovali i to osam mesta, na 82. poziciju. Tu nam je najbolje ocenjeno više obrazovanje i poslovne obuke prema kojima smo na 59. mestu, dok nagore stojimo sa efikasnošću tržišta po kom smo na 110. mestu od 137 zemalja. U okviru ovog pokazatelja najlošije stojimo u kategoriji sofisticiranost kupaca gde smo na čak 128. mestu. Takođe, pomerili smo se prošlogodišnjeg pretposlednjeg 137. mesta po sposobnosti da zadržimo i privučemo talente na i dalje loše 134. odnosno 132. mesto. U okviru ovog pokazatelja zabeležili smo rast efikasnosti tržišta rada i skočili za 14 mesta, na 92. poziciju.

Poslednji set pokazatelja pokazuje gde se ekonomija nalazi u pogledu inovacija i sofisticiranosti poslovanja gde smo napredovali sa 120. na 104. mesto.

Na predstavljanju Indeksa konkurentnosti ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da će sledeće godine biti privredni rast od 3,5 do četiri odsto.

„Nemamo inflaciju kao problem i makroekonomski pokazatelji će biti još bolji. Ove godine smo imali planirani privredni rast od tri odsto, pa smo ga smanjili na 2,3 odsto, posle razgovora sa MMF, zbog loše situacije u poljoprivredi i energetskom sektoru usled suše“, rekao je Vujović najavljujući da bi narednih godina rast BDP-a mogao da dostigne i pet do šest odsto.

On je ukazao i da Indeks kasni jer je uzeo podatak o javnom dugu od 74,1 odsto BDP-a s kraja prošle godine, dok je danas ovaj odnos 64 odsto.

„U sledećoj evaluaciji bićemo znatno bolji i očekujem da ćemo napredovati za dvadesetak mesta“, poručio je srpski ministar finansija.

Vujović je istakao i budžetski suficit od 84 milijarde dinara za prvih osam meseci, za milijardu evra bolji rezultat od dogovorenog sa MMF-om.

Prema istraživanju Svetskog ekonomskog foruma najveći problemi za poslovanje su visina poreza i pristup finansiranju. Treći problem za privrednike je neefikasna državna birokratija, pa onda korupcija. Na petom mestu je neizvesnost u pogledu politika koje država sprovodi u raznim oblastima. Vujović je prokomentarisao da se upravo radi na zakonu o parafiskalnim nametima kako bi se uveo red i kako opštine ne bi mogle svaka pojedinačno da ih donose. On je potvrdio i da u Srbiji postoji praksa da se poreska politika ne primenjuje na isti način u celoj zemlji.

Inače Globalni indeks konkurentnosti se u velikom delu određuje na osnovu ankete 100 privrednika i menadžera u Srbiji koji odgovaraju na postavljena pitanja. Neke analize pokazuju da se naši poslovni ljudi uglavnom porede sa najrazvijenijim zemljama i daju pesimističnije odgovore nego što je stvarno stanje, dok su privrednici iz drugih manje razvijenijih zemalja davali mnogo pozitivnije ocene, mada je situacija lošija nego kod nas.

U regionu bolji samo od BiH

Iako je Srbija zabeležila značajan skok, na Globalnom indeksu konkurentnosti i dalje se nalazi blizu začelja u regionu. Crna Gora na 77. i Srbija na 78. mestu imaju istu ocenu 4,1, a gora je samo BiH na 103. mestu sa ocenom konkurentnosti 3,9. Na vrhu regiona su Slovenija na 48. i Bugarska na 49. mestu sa ocenom 4,5, a iza njih su Mađarska i Rumunija na 60. i 68. mestu sa ocenama 4,3. Ispred Srbije su i Hrvatska na 74. i Albanija na 75. mestu sa ocenom konkurentnosti 4,2. Na vrhu globalne liste konkurentnosti i ove godine nalazi se Švajcarska, a prate je SAD i Singapur.

Vujović obećao značajan rast penzija

Vujović je napomenuo da će penzioneri ove godine verovatno dobiti jednokratnu pomoć, a da u 2018. sledi povećanje penzija mada nije mogao da precizira o kolikom povećanju se radi već da samo „očekuje da će biti značajno“, mada će se o tome još razgovarati sa MMF-om u oktobru i novembru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari