Skupština fabrike "Zastava oružje" odbila predlog da smeni predsednika Nadzornog odbora 1Foto: Z. S. M.

Skupština fabrike „Zastava oružje“ iz Kragujevca odbila je predlog zastupnika društvenog kapitala da se smeni predsednik Nadzornog odbora i tako produžila agoniju u kojoj se, po navodima sindikata, kompanija nalazi godinama.

U saopštenju se ističe da su pokazatelji poslovanja alarmantni i da je tokom sedmogodišnjeg predsedavanja aktuelnog predsednika Nadzornog odbora napravljen dug od sedam milijardi dinara.

Sednica je održana na zahtev zastupnika društvenog kapitala kako bi se sagledala dubina krize u kojoj se fabrika nalazi, kao i odgovornost predsednika Nadzornog odbora za takvo stanje.

Nadzorni odbor, koji delegira Ministarstvo odbrane, punih pet meseci ne imenuje generalnog direktora, čime je, po tvrdnjama sindikata, potpuno blokiran rad fabrike i njeno poslovanje, pre svega zbog protivzakonitog delovanja Nadzornog odbora, koje je protivno interesima fabrike i njenih radnika.

Sindikat ocenjuje da se Nadzorni odbor fabrike oseća nenadležnim i bez ikakvog osećaja krivice, dok Skupština štiti takav pristup, iako bi trebalo da zastupa i deluje u interesu vlasnika.

Ni Nadzorni odbor, ni članovi Skupštine, ne vide problem u rezultatima poslovanja, niskoj uposlenosti i potpuno rastrojenoj rukovodnoj strukturi kao rezultat brojnih smena izvršnih direktora, nesavesnog i neodgovornog upravljanja i rukovođenja, navodi se u saopštenju.

Zaključuje se da je “ovakvo stanje neodrživo i opterećeno brojnim teškoćama, za šta odgovornost mora da snosi Ministarstvo odbrane, koje sada u potpunosti kontroliše rad Skupštine i Nadzornog odbora”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari