Smenjeni predsednik sindikata EPS: Neposlušne sindikalce vraćaju u proizvodnju 1foto Miroslav Dragojević

Poslovodstvo Elektroprivrede Srbije (EPS) smenilo je veći broj članova Odbora sindikata Površinski kopovi „Kolubara“ i „Kolubara metal“ sa zahtevom da se vrate na ranija radna mesta, uglavnom u proizvodnju u toj kompaniji, rekao je danas smenjeni predsednik sindikata radnika te kompanije Milan Đorđević.

On je za Betu rekao da je jutros na oglasnim tablama osvanulo obaveštenje da se „neposlušni“ članovi odbora tih sindikata, čija su imena navedena, a među kojima je i njegovo ime, posle više godina, vrate na radna mesta gde su radili pre nego što su angažovani u sindikatu.

„Naredbu o vraćanju na ranije radno mesto dobili su samo neposlušni članovi odbora. U zahtevu je navedeno da ukoliko se u roku od osam dana ne vratimo na ranija radna mesta da ćemo po Zakonu o radu dobiti otkaz“, rekao je Đorđević.

Dodao je da poslovodstvo EPS-a još nije iselilo smenjeno rukovodstvo sindikata da bi se uselili „novoimenovani i poslušni“ iako je pretilo da će to nasilno učiniti prošle nedelje, ali da je sada usledio i zahtev da se vrate na ranija radna mesta u toj kompaniji.

Đorđević je smenjen nakon protest sindikata, koji je predvodio, krajem oktobra, sa glavnim zahtevom da se radnicima EPS-a koji su uplatili ugalj isporuči taj energent umesto što se prodaje privatnim firmama, a nema ga za radnike na pragu zime.

Cilj vršioca dužnosti direktora EPS-a Milorada Grčića je, prema rečima Đorđevića, da deo sindikalnog članstva koje je razotkrilo malverzacije u toj firmi i postavljanje prislušnih uređaja, istera iz firme i da se na njihovo mesto postave poslušni članovi sindikata kojima može da se upravlja.

„Grčić zloupotrebljava rudare kao živi štit, oni su začuđeni, besni i zbunjeni haosom u firmi i žele samo da rade. Navodni zahtev da oni od predsednika države Aleksandra Vučića traže pismenu garanciju da se neće zatvoriti rudnici, a da će u suprotnom krenuti u marš za Beograd je nerazuman potez iza koga ne stoje oni, već se njima manipuliše“, rekao je Đorđević.

Grčić je juče Vučiću i medijima preneo zahtev rudara „Kolubare“ i „Kostolca“ za pismenim garancijama Vučića da se ti rudnici neće zatvoriti, inače će krenuti u marš na Beograd.

„To je manipulacija Grčića, tražim od Vučića da hitno, još danas smeni Grčića, inače će u EPS-u biti krvoprolića“, rekao je Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari