Stav Srpske napredne stranke je da bi sadašnje Dinkićevo Ministarstvo finansija i privrede trebalo razdvojiti i formirati poseban resor privrede i industrije, saznaje Danas iz izvora bliskih vrhu te partije.

Na čelu novog ministarstva, koje bi nastalo ili kroz rekonstrukciju vlade ili posle izbora ukoliko oni budu uskoro raspisivani, moguće je da će se naći Milka Forcan, koja je, inače vrlo bliska SNS-u, ali je kao kandidat viđen i profesor Milenko Dželetović, sadašnji predsednik Ekonomskog saveta te stranke i čovek koga uvažavaju i Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić. Takođe, u SNS-u se razmišlja i o profesoru Bojanu Dimitrijeviću, bivšem ministru trgovine i turizma (u Koštuničinoj vladi, ispred SPO-a) koji je sada član Predsedništva SNS.

– Ne želim da komentarišem ta saznanja i nisam sagovornik za tu temu – rekla nam je kratko Milka Forcan kada smo je pozvali da proverimo da li bi prihvatila ministarsko mesto ukoliko bi došlo do razdvajanja resora. Iako nije delovalo preterano iznenađeno, ona nije želela ni da oceni nameru da se privreda izdvoji iz sadašnjeg Ministarstva finansija. „Ne razmišljam trenutno o tome. Izvinite, ali prekinuli ste me pozivom, na sastanku sam“, rekla je.

Ni Bojan Dimitrijević nije želeo da komentariše najavljeni potez, jer „postoji dogovor na nivou stranke da o svim ekonomskim temama izjave za javnost daje predsednik Ekonomskog saveta Dželetović“.

– Zaista prvi put od vas čujem za tu ideju i za potencijalne kandidate. Mi smo imali jedan sastanak Ekonomskog saveta, ali o tome na njemu nije bilo reči – rekao je Dimitrijević i dodao da je njegovo lično mišljenje o toj temi „irelevantno, jer će on prihvatiti partijski stav bilo da je on u prilog razdvajanja Ministarstva ili ne“.

I predsednik Ekonomskog saveta SNS Milenko Dželetović tvrdi da sa njim niko nije razgovarao ni na temu podele Ministarstva niti o mogućim kandidatima za ministre. „To je novinarska spekulacija, i oko podele resora i oko funkcija i ja ne znam da je iko takve razgovore vodio“. On, ipak, ne isključuje mogućnost da se u nekoj narednoj podeli formira novo posebno ministarstvo, jer „privredna javnost u ovoj strukturi vlasti ne prepoznaje da se njome neko bavi“.

– Potrebno je da se učine radikalni zaokreti u konceptu podrške privredi, da se prekine trend prekomernog zaduživanja, a da se radi na jačanju proizvodnje, privatno-javnog partnerstva, novom zapošljavanju… Za nas u SNS je bespredmetno govoriti o kadrovskim rešenjima jer je od toga mnogo bitnije načiniti suštinske rezove u penzionom sistemu, zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, radnom pravu, ali i u organizaciji države ukidanjem nepotrebnih agencija, racionalizacijom – kaže za Danas Dželetović i dodaje da „SNS ne beži ni od politički nepopularnih mera ukoliko su one ekonomski logične“.

Iako mogući kandidati nisu potvrdili informacije do kojih je došao naš list, činjenica je da se o ekonomiji u SNS-u poslednjih nedelja dosta razgovaralo. Nije tajna da naprednjaci nisu zadovoljni stanjem u realnom sektoru privrede i da misle da je na tom polju moglo da se uradi mnogo više, a precizna anamneza koja potiče iz njihovih redova govori u prilog tezi da su vrlo ozbiljno počeli da se bave temom koja „pripada“ njihovom koalicionom partneru. Smatraju i da u resoru realnog sektora ima previše problema koje sadašnje ministarstvo u kome je i vrlo značajan sektor finansija, ne može samo da reši. Podseća se i da je stanje neodrživo, jer se realan sektor bori sa ekstremnom nelikvidnošću, rastom stope nezaposlenosti, da je nivo industrijske proizvodnje tek 40 odsto od one iz 1989. godine.

– Pogoršanje gotovo svih makroekonomskih pokazatelja ukazuje da je postojeća organizacija Ministarstva neodrživa i da nešto hitno treba menjati – tvrdi naš izvor iz SNS-a. On dodaje i da se podelom resora ne bi uvećala administracija niti troškovi budžeta, jer je postojeće „mamut“ ministarstvo nastalo pukim fizičkim spajanjem prethodna dva. „Promena ekonomskog koncepta i zaokret u pravcu reindustrijalizacije koja je na Savetu za ekonomski oporavak usvojena kao prioritetan zadatak, nemoguć je bez posebnog ministarstva“ kažu u stranci.

Već zaključeno

Bilo bi sasvim prirodno da SNS preuzme odgovornost za ekonomsku situaciju u zemlji, tvrdi naš izvor u toj stranci. „SNS kao odgovorna i stožerna stranka dobro zna da je ekonomija pitanje svih pitanja i neće dopustiti da preuzme odgovornost za dešavanja u zemlji, a da bude potpuno isključena u donošenju odluka vezanih za ekonomsku sudbinu zemlje“, jedan je od zaključaka te stranke koji upućuje da je o podeli ministarstva vođen ozbiljan razgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari