SNS-u veliki popust od Pošte Srbije za Vučićevo pismo penzionerima: Predsednički predizborni dopis imao prednost među poštarima 1BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Iako je vršilac dužnosti direktora “Pošte Srbije” Zoran Đorđević izjavio da dostavljanje pisma “zahvalnice” koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio penzionerima u svom stranačkom svojstvu, “nije prioritet u odnosu na druge pošiljke” Danas saznaje u izvorima bliskim tom preduzeću da su te pošiljke ipak imale prednost u isporuci u odnosu na sve druge.

Naš sagovornik, koji je želeo da bude anoniman, istakao je da je pismo predsednika Vučića slato penzionerima kao obična, a ne preporučena pošiljka.

– Takve pošiljke se ne uručuju lično, nije potrebno da primalac potpiše da je dobio pismo, več se ubacuju u poštansko sanduče na adresi. S obzirom da se ne šalju preporučeno nije nužan ni potpis pošiljaoca. Reč je o takozvanim “običnim” pošiljkama koje su jeftinije i nisu prioritet kada je reč o isporuci. Da bi pošiljka bila prioritet onaj ko je šalje mora to da naglasi službenicima Pošte i naravno ta usluga se dodatno plaća. Međutim, iako nije predviđeno da se “obične” pošiljke tretiraju kao prioritet, Vučićeva pisma su u praksi to bila jer su imala prednost u odnosu na sve druge dostave – tvrdi sagovornik Danasa, jedan od poštara koji je delio Vučićeva pisma penzionerima.

Direktor “Pošte Srbije” Zoran Đorđević je istakao da je Srpska napredna stranka uslugu dostavljanja pisma predsednika Srbije Vučića penzionerima platila 39 miliona dinara, odnosno 332.821 evro. Shodno tome da slanje “obične” pošiljke košta 48 dinara, a da prema dostupnim podacima u Srbiji ima 1.646.791 penzionera, račun koji je “Pošta Srbije” trebalo da plati po tom osnovu je 79 miliona dinara. Dakle, skoro duplo više od sume koju je Đorđević predočio javnosti.

Nije međutim neobično da “Pošta Srbije” odobri popust na slanje većih količina pošiljki.

Pokušali smo da saznamo da li je Srpska napredna stranka sklopila takav ugovor koji bi podrazumevao popust sa “Poštom Srbije” kao i da li su pisma kovertirana u toj političkoj partiji ili su to učinili zaposleni u “Pošti”, što je takođe usluga koju bi trebalo doplatiti, ali odgovore na ta pitanja, kao i na to da li je adrese penzionera kojima je pisma poslao predsednik Vučić pribavila SNS ili Pošta, do zaključenja ovog izdanja našeg lista nismo dobili ni od nadležnih u tom preduzeću kao ni u informativnoj službi Srpske napredne stranke.

Podsećanja radi, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je krajem oktobra uputio pismo penzionerima u kojem im se zahvaljuje na podršci, najavljuje rast penzija i ističe da su pred Srbijom važne odluke.
U svom pismu, između ostalog, predsednik Vučić je istakao da su oktobarske penzije povećane za 5,5 odsto, a da će od januara porasti za dodatnih 14,8 odsto, odnosno ukupno 21,1 odsto.

– Od januara 2022. godine do januara 2024. godine zajedničkim radom i velikim trudom obezbedili smo da ukupan rast penzija bude 56,1 odsto. To je najveći rast penzija u istoriji Srbije i gotovo dvostruko viši od stope inflacije – naveo je Vučić u pismu.

Predsednik Srbije je penzionere podsetio da će im „u danima koji su pred nama“ biti isplaćena i jednokratna pomoć od 20.000 dinara.

Direktor “Pošte Srbije” Zoran Đorđević izjavio je da to preduzeće Vučićevo pismo nije dostavljalo “džabe”, da je račun za tu uslugu ispostavljen, ugovor postoji i da je dosad 93 odsto pisama penzionerima uručeno, a ostatak, odnosno sedam odsto, će biti vraćen.

– Slanje pisma se naplaćuje i Pošta od toga zarađuje. Mi radimo i za druge političke partije, koje su danas opozicione i imaju ugovor sa Poštom. Sudska pisma, kartice, i to pismo predsednika su pošiljke za koje smo mi naplatili novac – naveo je Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari