Spaskovski: Srbija je jaka pravna država 1

Na pitanje da li je bilo tendera za nabavku 150.000 tona koncentrata, vrednih oko 200 miliona dolara i da li je sa Red metalom sklopljen štetan ugovor, generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski kaže da neće odgovarati dan nakon što je već objavljen tekst o spornom poslu.

– Na Vaša pitanja ne želim da odgovaram sa danom zakašnjenja. Niste ispoštovali novinarski kodeks i razgovarali sa RTB Bor pre objavljivanja teksta. Zato sada ne želim da odgovaram ni na jedno pitanje – napisao je on u mejlu.

U telefonskom razgovoru koji je prethodio mejl prepisci, Spaskovski je tvrdio da je reč o tekstu kojim se vrši politički pritisak pred najavljene izbore.

– Srbija je jaka pravna država, neka se time bave nadležni organi, neka obavljaju svoj posao. Ja ne želim da o tome govorim preko novina, pogotovu ne preko lista Danas i posle priče koja je već objavljena – rekao je Spaskovski.

On je obećao da će reagovati na sva blagovremeno postavljena pitanja. Ipak, nismo dobili odgovor na naknadno postavljeno pitanje SMS-om da li je RTB Bor reagovao na dopis Uprave za javne nabavke. Naime, naš list je još prošle nedelje od te institucije zatražio tumačenje da li RTB Bor podleže Zakonu o javnim nabavkama. U Upravi je utvrđeno da preduzeće nema evidentirane javne nabavke i, prema saznanjima Danasa, već narednog dana je zatražila od RTB-a da navede zakonski osnov po kome smatra da je oslobođen tih procedura.

Ni Milan Popović, predstavnik Red metala koji je nabavio koncentrat za uslužnu preradu, nije želeo da odgovori na pitanja Danasa.

– Ne moram da vas upozoravam da je bilo potrebno da našu stranu objavite u jučerašnjem tekstu a ne sa dva dana zakašnjenja. Po ovom pitanju uputićemo žalbu Savetu za štampu. Advokati Red metala će vam se javiti u narednih nekoliko dana sa zahtevom za demanti. Ujedno ćemo podneti tužbu za naknadu štete i za klevetu. A odgovore na vaša pitanja ćete dobiti za nekoliko dana, kroz intervju u jednim od mnogo tiražnijih novina, navodi Popović u mejlu.

Inače, pitanja koja je zatražio da pošaljemo mejlom glase:

– Sagovornici Danasa tvrde da je nabavka 150.000 tona koncentrata, vredna 200 miliona dolara, ugovorena direktnom pogodbom sa generalnim direktorom Blagojem Spaskovskim, bez javnog tendera. Da li je to tačno?

– Takođe, tvrdi se da je reč o štetnom ugovoru za RTB Bor, jer sastav koncentrata nije odgovarao uslovima koje zahteva nova tehnologija borske topionice, odnosno da ima granični sadržaj bakra a daleko niži sadržaj sumpora. Da li je to tačno?

– Postoji mejl koji ste uputili tadašnjoj menadžerki prodaje u RTB i u kome pretite da će sa te funkcije biti smenjena. Šta je razlog za takvu prepisku?

Ignorisanje

Osim Zakona o javnim nabavkama, poslovodstvo RTB Bor ignorisalo je i druge obaveze propisane domaćim zakonima, pa je tako na sajtu Agencije za privredne registre nemoguće naći podatke o članovima nadzornih odbora u sva četiri preduzeća, pre nego što je usvojen UPPR. „Prema zakonu o privrednim društvima, RTB Bor morao je 2012. da prijavi promene osnivačkih akata, kao i da navede podatke o članovima nadzornih odbora, ali to nije učinjeno“, kažu za Danas u APR-u.

Zamršeno vlasništvo

Matično preduzeće RTB Bor grupa osim 17,59 odsto društvenog kapitala, u svojoj strukturi ima i 20,09 odsto udela RTB – Rudnik Majdanpek, zatim 20,41 odsto RTB – Rudnici bakra i 32,51 odsto udela Topionice, dok je sa minornim ulozima od 0,5 do najviše 2,54 odsto zastupljeno pet nekadašnjih firmi iz tog sistema, sada uglavnom u stečaju. RTB Bor grupa ima i dva ogranka, bez matičnog broja i PIB-a, a reč je o hotelu na Borskom jezeru i Klubu u Brestovačkoj banji, kojima se upravlja direktno iz centrale Grupe. Struktura kapitala u tri osnovne članice grupe je identična – imaju po 49 odsto društvenog i 51 odsto kapitala RTB Bor grupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari