Sporazum sa EAEU: Kompanijama nova tržišta i modernizacija poslovanja 1Batrovci Foto: Uprava carina (Arhivska fotografija)

Sporazum Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU), čija primena počinje u subotu 10. jula, omogućava veći plasman domaćih proizvoda na tržište od 183 miliona potrošača, daje podsticaj novim domaćim i stranim investicijama, posebno u poljoprivredno-prehrambenoj industriji, kao i transportu i logistici, kompanijama iz gumarske, metalske, tekstilne i građevinske industrije, i IKT sektoru, saopšteno je juče.

Sporazumom je omogućeno da se u zemlje EAEU može izvesti i 2.000 tona cigareta, oko 90.000 litara vinjaka, 400 tona polu-tvrdog i tvrdog kravljeg sira, i neograničene količine kozjeg i ovčjeg sira i voćnih rakija, rečeno je na poslovnom panelu “Novine u Sporazumu o slobodnoj trgovini Srbije i Evroazijske unije“ u Privrednoj komori Srbije.

Jelena Ivanković iz Centra za Aziju, Rusku federaciju i Zajednicu nezavisnih država PKS, kaže da je u pitanju vrlo značajan i dugo iščekivan sporazum koji omogućava našim firmama veći izvoz, modernizaciju i tehnološki razvoj.

„Očekujemo povećanje izvoza, modernizaciju, sve veće i intenzivnije usklađivanje sa standardima koji su vrlo oštri, a to će dovesti do povećanja kvaliteta naše proizvodnje“, izjavila je Ivanković.

Jagoda Lazarević, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, navodi da Srbija godinama unazad izvozi široku paletu roba na prostor EAEU, najviše poljoprivredno prehrambenih proizvoda. U Rusiju se, prema njenim rečima, plasira čak 60 odsto ukupne domaće proizvodnje sira.

U strukturi razmene Srbije i EAEU, Ruska Federacija je najznačajniji trgovinski partner naše zemlje sa učešćem od 93 odsto u izvozu Srbije na tržište EAEU, i oko 90 odsto uvoza sa ovog tržišta.

Aleksandar Lesin, zamenik Trgovinskog predstavnika Ruske Federacije u RS ističe da se proteklih meseci povećalo interesovanje ruskih kompanija za izvoz u Srbiju.

„Ovaj sporazum omogućava Srbiji pristup novim tržištima i omogućava plasman robe na tržište od skoro 200 miliona stanovnika, a za ruska izvozna preduzeća omogućava proširivanje asortimana robe za izvoz na srpsko tržište“, objašnjava Lesin.

Jovan Krivokapić, menadžer korporativnih poslova kompanije Japan Tobacco International iz Sente, kaže da je početak primene Sporazuma značajan za mala preduzeća i velike međunarodne kompanije jer omogućava povoljniji uvoz sirovina, ali i plasman naših gotovih proizvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari