Sprema se novi paket sankcija na izvoz ruske nafte 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Evropska unija, Sjedinjene Američke Države i drugi saveznici Ukrajine spremaju se da uvedu još jednu rundu sankcija zbog vojne intervencije Moskve u toj zemlji kako bi ograničili trgovinu ruskom naftom, prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije pozivajući se na agenciju Blumberg.

Najnovija runda kazni imaće za cilj da zatvori postojeće “rupe” u sankcijama uvedenim na ruski izvoz nakon vojne intervencije u Ukrajini pre 14 meseci. Očekuje se da će planovi biti objavljeni na samitu G7 koji će se održati u drugoj polovini meseca u Japanu.

Lideri zemalja koje sačinjavaju tu grupu razgovaraće o tome koje su metode sankcionisanja do sada bile uspešne i opcije koje su ostale.

Jedanaesti krug predloga sankcija nastojaće da smanji praksu tajnih transfera s broda na brod, koji uključuju pretovar ruske nafte s jednog broda na drugi usred okeana, izvan kontrole regulatornih tela.

Ti brodovi su primećeni da okreću svoj automatski identifikacijski sistem (AIS), takođe poznat kao „zamračenje“, pre nego što su se vratili u luku iz koje su došli, što implicira transfer s broda na brod.

Kina i Indija su prošle godine postale ključni uvoznici ruske nafte, zajedno sa članicama Organizacije zemalja izvoznica nafte, koja je u savezu s Rusijom. Zvaničnici Evropske unije rekli su za Blumberg da će paket sankcija bloka biti usmeren na brodove koji isključuju svoj AIS, ali tek treba da ga odobre sve zemlje članice EU.

Sankcije će, ukoliko budu usvojene, biti izrečene i za 36 osoba. Navodi se da SAD, Kanada i Japan, takođe, pripremaju svoje pakete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari