Srbija mora da plaća 4,7 miliona dolara dnevno za nedostajući gas 1Foto: FoNet/ Nenad Ðorđević

Zahvaljujući običaju predsednika Srbije Aleksandra Vučića da „preslišava“ svoje saradnike o stanju u resorima kojima rukovode, javnost je saznala da „Srbijagas“ dnevno, po „paprenim“ berzanskim cenama, plaća nabavku nedostajućih šest miliona kubnih metara gasa.

Taj podatak obelodanjen je pre tri dana, na sednici Vlade Srbije, na kojoj je bio prisutan i predsednik Vučić, gde se raspravljalo o uzrocima nastanka kolapsa elektroenergetskog sistema u Srbiji nakon što je pao prvi sneg. Vučić je podatak da Srbija, i pored toga što joj je Moskva produžila trajanje ugovora za nabavku „plavog energenta“ u narednih šest meseci, gas mora da nabavlja i na berzi, izneo tokom konverzacije sa Dušanom Bajatovićem, direktorom „Srbijagasa“.

Ono što je pažljive pratioce zbivanja u domaćem gasnom sektoru iznenadilo je o kakvim to nedostajućim količinama gasa govori predsednik Vučić kada je upravo on bio taj koji je krajem novembra, nakon sastanka sa Vladimirom Putinom, prvim čovekom Ruske Federacije, najavio da cena ruskog gasa za Srbiju u narednih šest meseci ne samo da ostaje ista već i da je dogovoreno „povećanje količina gasa“ za našu zemlju.

Iz konverzacije Vučića i Bajatovića sada pak saznajemo da je predsednik Srbije dogovorio sa svojim ruskim kolegom samo to da Srbija do jula sledeće godine dobija „plavi energent“ po staroj ceni od 270 dolara za 1.000 kubnih metara, a ne i nove količine. Pokazalo se da je rast isporuka po važećoj ceni posao koji je Vučić ipak prepustio Bajatoviću, da ga ispregovara sa predstavnicima ruskog državnog giganta.

– „Bajatoviću, vi ste se vratili iz Peterburga neobavljenog posla, idete ponovo sledeće nedelje, jel tako“, upitao je predsednik direktora „Srbijagasa“. Bajatović mu je na to odgovorio da će se razgovori sa Rusima po tom pitanju nastaviti u ponedeljak, a da je „problem ostala cena za dodatne količine gasa potrebnog Srbiji zbog povećane potrošnje“.

– „Problem je, Bajatoviću, i u tome što godinama nismo uradili proširenje Podzemnog skladišta „Banatski Dvor“, što smo velikom brzinom trošili te rezerve ne računajući da u narednom periodu može da dođe do komplikacija zbog hladnih dana“, odgovorio je Vučić i dodao da ipak veruje da „će nam Rusi izaći u susret i da ćemo pitanje gasa rešiti“.

Jedna od stvari koju Gasprom treba da „reši“ je i da se odobri povećanje isporuka gasa Srbiji sa 2,6 milijardi kubnih metara godišnje na tri milijarde, kako je tražila naša strana.

U međuvremenu, Srbija će nedostajuće količine gasa morati da nabavlja po astronomskim berzanskim cenama od čak 4,7 miliona dolara dnevno. Prosečna cena za 1.000 kubnih metara gasa dostiže nivo od oko 790 dolara. U Srbiji se dnevno potroši između 12 i 16 miliona kubnih metara gasa, od čega nam dnevno nedostaje oko šest miliona kubika.

Ovaj trošak dolazi na desetak miliona evra koliko svaki dan plaćamo za uvoz struje po berzanskim cenama, zbog raspada u termoelektrani Nikola Tesla nakon što je jedan dan pao sneg. Tu smo samo do utorka platili više od 25 miliona evra, a danas je već petak.

Ekspert za energetiku Goran Radosavljević ističe za Danas da postoje dva razloga zbog čega Srbija u ovom trenutku mora da plaća skup gas na inostranim berzama.

– Prvi je taj da nije prošireno podzemno skladište gasa „Banatski Dvor“. Pre više godina je najavljeno da će taj proces startovati ali se u međuvremenu to ipak nije desilo niti je zvanično saopšteno zbog čega to nije ostvareno. Da je skladište prošireno Srbija bi iz njega mogla da izdvaja nedostajuće količine umesto da ih kupuje. Drugi razlog je taj da nije napravljena dobra procena kolika će u Srbiji biti potrošnja dugoročno gledano što je uslovilo da se u skladištu nađu ipak nedovoljne količine gasa. Epilog je da Srbija sada mora da kupuje gas na berzama gde je veoma skup kako bi na taj način pokrila povećanu potrošnju – zaključuje Radosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari