Srbija sedma u IT sektoru među zemljama Srednje i Istočne Evrope 1Foto: Pexels/Fauxels

U sektoru informacionih tehnologija, Poljska je najkonkurentnija od 23 zemlje Srednje i Istočne Evrope, a Srbija iako je u samom vrhu kada je reč o talentovanim stručnjacima, nije među prvih pet zemalja regiona, pokazuje istraživanje o budućnosti IT sektora u „Evropi u nastajanju“.

Istraživanje koje je sproveo londonski informativni portal Emerdžing Jurop (Emerging Europe) pokazalo je da među 23 zemlje regiona, Srbija i Mađarska bolje stoje od Poljske kada je reč o talentima, a da Estonija, Litvanija, Češka, Slovenija i Letonija imaju bolje poslovno okruženje za IT sektor.

Međutim, uzimajući u obzir sve kriterijume, Poljska je osvojila ukupnu ocenu 61,40, ispred drugoplasirane Estonije sa ocenom 58.13. Među pet vodećih zemalja još su i Češka, Mađarska i Rumunija.

Srbija je u istraživanju sa ukupno 46,46 poena zauzela solidno sedmo mesto, iza Slovenije, a ispred Letonije, preneo je portal Euraktiv Srbija.

Autori izveštaja, koji navode da je reč o prvom nezavisnom istraživanje ove vrste u tom delu Evrope, primenili su u svim zemljama istu metodologiju da bi analizirali koliko svaka pojedinačno doprinosi IT sektoru regiona. Analiza je rađena i s ciljem da bude smernica poslovnoj zajednici i ulagačima i pokaže koja zemlja najviše odgovara njihovim potrebama.

U istraživanju su kao kriterijumi korišćeni osnovni indikatori kao što su tržište rada, pristup talentovanoj radnoj snazi, politika koja se spodi u IT sektoru, zakonodavni okvir, konektivitet i infrastuktura.

U studiji su proučene i ključne vertikale, odnosno za koje je grane industrije region posebno privlačan, kao i IT solucije i tehnologije po kojima se on ističe, a zatim je ta makro-analiza primenjena na svaku državu pojedinačno.

Uticaj zbira svih kriterijuma pokazuje primer Ukrajine, koja je, iako ima velik IT sektor i po kriterijumu talenta ima jednu od najviših ocena, zbog zaostajanja u razvoju tog sektora i lošeg poslovnog ambijenta u ukupnom poretku zauzela samo 11. mesto.

Najbolju ocenu Srbija je dobila po kriterijumu talenta, i uz Mađarsku je vodeća u regionu.

Lošije je, međutim, prošla kada je reč o samom IT sektoru, i po tom kriterijumu je među 23 zemlje sa ocenom 6,64 zauzela 14. mesto na tabeli, između Hrvatske, i Crne Gore.

Još slabiju ocenu 6,22, Srbija je dobila za ambijent za poslovanje, i po tom kriterijumu je na 17. mestu, odmah iza Severne Makedonije i Crne Gore, a ispred Kosova koje je 18. sa ocenom 5,34.

U pojedinačnom profilu po zemljama, navodi se da je Srbija zemlja koja je veoma napredovala u razvoju IT industrije i da se u toj oblasti pozicionirala kao lider na Zapadnom Balkanu, a da bi mogla da postane i IT sila u širim razmerama. Dodaje se da, poput mnogih zemalja u regionu, ima bogato iskustvo u oblasti tehnike.

U izveštaju je procenjeno da u Srbiji posluje oko 2.500 kompanija u oblastima informacionih i komunikacionih tehnologija (ICT).

„Srbija ima drugi po visini broj studenata ICT na 100.000 stanovnika u regionu ‘Evrope u nastajanju’ i peti po visini broj diplomiranih studenata ICT na 100.000 stanovnika. Visok nivo znanja engleskog svrstava je na četvrto mesto među zemljama regiona, a globalno na 15 mesto, što je je progres od tri mesta u odnosu na 2018. godinu. Pa ipak, ima mesta za napredak u visini sticanja dodatne vrednosti od ICT po stanovniku“, navodi se u izveštaju.

Od zemalja užeg regiona, Hrvatska je sa ukupnom ocenom 45,77 zauzela deveto mesto na tabeli, Abanija 17, Kosovo 18, a Crna Gora 19. mesto.

Na začelju tabele, kao najmanje konkurentne u IT sektoru, nalaze se Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija i kao poslednja Moldavija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari