Srbija uvozila kore dinja i lubenica, a šta je sve izvozila u Albaniju i Severnu Makedoniju? 1Foto: Shutterstock/Everyonephoto Studio

Prema podacima Privredne komore Srbije, ukupna robna razmena Srbije sa zemljama inicijative Otvoreni Balkan u 2022., iznosila je 1,7 milijardi evra i beleži povećanje od 28,9 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Izvozni proizvodi kojima se najviše trgovalo u 2022. godini su mineralna goriva, ulja i voskovi, bitumenozne materije, električne mašine i oprema i njihovi delovi i žitarice.

Takođe, predmeti razmene bili su i gvožđe i čelik, kotlovi, mašine i uređaji, plastične mase i proizvodi, kaučuk, pića, alkoholi i sirće, hartija i karton, proizvodi od hartije, kartona, pribor i delovi, mleko i proizvodi od mleka, jaja i med.

Sa druge strane, uvozni proizvodi kojima se najviše trgovalo u 2022. godini bili su mineralna goriva, ulja i voskovi, bitumenozne materije, gvožđe i čelik, povrće, proizvodi od gvožđa i čelika, đubriva, farmaceutski proizvodi, plastične mase i proizvodi, kaučuk, razni proizvodi hemijske industrije, voće, kore agruma ili dinja i lubenica, pića, alkoholi i sirće.

Albanija

Kada je reč o spoljnotrgovinskoj robnoj razmeni između Srbije i Albanije, u 2022. godini ona je iznosila 288,2 miliona evra.

To je za 38,5 miliona evra veća vrednost od vrednosti razmene ostvarene godinu dana ranije.

S tim u vezi, izvoz na tržište Albanije u pomenutom periodu povećan je za 8,6 odsto, dok je uvoz iz ove zemlje povećan za 36,7 odsto.

Severna Makedonija

Ukupna robna razmena između Srbije i Severne Makedonije u 2022. godini iznosila je 1,4 milijardi evra, što je veće za 32 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Izvoz u Severnu Makedoniju povećao se za 19 odsto u odnosu na 2021., dok je uvoz iz ove zemlje uvećan za 66,3 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari